Mogu li se biciklisti preko crveno označenih pješačkih prijelaza voziti bez zaustavljanja?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Samo neke zebre u gradu označe su crvenim linijama. Poznato je da su one namijenjene biciklistima, ali manje je poznato što te linije doista znače za bicikliste i automobile. Biciklisti se ljute na vozače automobila, a vozači na bicikliste jer oduzimanje prednosti stara je priča u prometu. Zato smo točno provjerili s PU bjelovarsko-bilogorskom koja su „pravila ponašanja“ na biciklističkim trakama ili stazama, kako bi svi znali jesu li u pravu ili nisu.

– Važno je napomenuti da  za upravljanje biciklom vrijede prometni propisi kao i za sva ostala vozila, od razine opremljenosti do zabrane vožnje po nogostupu, prelaženje biciklom preko pješačkog prijelaza i kretanja zabranjenim smjerovima. Biciklisti su se dužni kretati biciklističkim stazama ili trakama, a ako ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika. Zakonom se također na biciklističkoj stazi propisuje kretanje u smjeru kretanja prometa, odnosno vozilo se kreće desnom stranom kolnika, odnosno biciklističkom stazom ili trakom uz desni rub kolnika ili ceste u smjeru kretanja – objasnili su nam u PU bjelovarsko-bilogorskoj.

Na području Bjelovara većinom su uređene biciklističko-pješačke staze, koje su namijenjene za kretanje biciklista i pješaka, izgrađene odvojeno od kolnika i označene odgovarajućom prometnom signalizacijom. No, jeste li znali da na crveno označenim prijelazima prednost ima zapravo automobil, a ne biciklist?

– Pri prijelazu biciklističke staze preko ceste koja je prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska, oduzeta je prednost biciklistima koji se nalaze na biciklističkoj stazi i izlaze na kolnik ceste s prednošću prolaska, što znači da biciklist mora propustiti vozila koja se kreću kolnikom, a nakon toga se nastaviti kretati biciklističkom stazom. Ukoliko se cestom s prednošću prolaska ne kreću vozila, biciklist je dužan smanjit brzinu kretanja i s posebnom pažnjom prevesti se biciklističkom stazom preko kolnika. Svi takvi prijelazi označeni su crvenom bojom, odnosno prijelaz preko kolnika i nogostupa u dužini od 5 metara prije i poslije kolnika, horizontalnom signalizacijom, piktogramom bicikla i znaka B01-raskrižje s cestom koja ima prednost prolaska – pojašnjavaju.

Također je važno reći da pri vožnji preko obilježenog pješačkog prijelaza, odnosno zebre, gdje nema obilježene biciklističke staze, biciklisti ne ostvaruju nikakvu prednost prolaska u odnosu na druga vozila, dakle moraju prijeći pješački prijelaz gurajući bicikl.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!