Osnovne i srednje škole u županiji imat će struje i plina, ali tko će platiti podivljale račune

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

S obzirom na najavljeno poskupljenje energenata, nadolazeća jesen bit će vrlo izazovna za škole, odnosno njihove osnivače, gradove i županije. Posebice za Bjelovarsko-bilogorsku županiju kojoj oko 38 milijuna kuna decentraliziranih sredstava, koliko sada dobije za svoje osnovne i srednje škole, ni sada nije dovoljno za pokrivanje svih troškova.

-S neizvjesnošću čekamo jesen, iako su neki troškovi značajno porasli i u prvoj polovici ove godine. Primjerice, prijevoz učenika u siječnju nas je stajao 939 tisuća kuna, dok je do svibnja taj trošak porastao na 1,5 milijuna kuna. U istom razdoblju, troškovi električne energije porasli su s 40-ak tisuća kuna na više od 100 tisuća kuna. Izmjenama kolektivnog ugovora, porasli su i putni troškovi zaposlenima u srednjim školama – nabraja županijska pročelnica za društvene djelatnosti i obrazovanje Andrea Prugovečki Klepac.

Što će biti s troškovima grijanja, još se ne zna. Kako je na posljednjoj sjednici Županijske skupštine izvijestio župan Marušić, Gradska plinara ovih je dana sa Županijom pokušala raskinuti ugovor koji je potpisan prošloga ljeta i koji jamči povoljne cijene plina za županijske škole i druge ustanove. Županija će učiniti sve da do toga te novog ugovora s nepovoljnim cijenama ne dođe, a spremna je s Plinarom ići i na sud. Župan je pritom poručio kako razloga za zabrinutost nema, da će svi na jesen i zimu imati i struje i plina, no pitanje je po kojoj cijeni.

-Mi smo jedna od rijetkih županija koja za pokrivanje minimalnih troškova škola još uvijek, uz decentralizirana, nije posezala za vlastitim sredstvima. Štoviše, iz decentraliziranih sredstava se financiraju čak i krediti za sportske dvorane koje smo reprogramirali i uskoro bismo ih trebali prebaciti na euro. Doduše, s obzirom na nezavidnu financijsku situaciju u Županiji, ne znam ni odakle bismo mogli povući dodatna sredstva – kaže pročelnica Prugovečki Klepac.

Podsjeća kako je Županija nedavno podigla 18 milijuna kuna kredita za podmirenje minusa koji su škole ‘natukle’ zbog energetske obnove.

-Situacija je zaista teška, a u nju su nas dovele nečije odluke, koje su se donosile bez ikakvih kriterija i strategije. Uzmimo za primjer spomenutu energetsku obnovu. Bivša vlast u BBŽ je započela 40 takvih projekata, dok ih susjedna Zagrebačka županija ima samo devet, a Koprivničko-križevačka još manje, šest – kaže pročelnica.

Po svemu sudeći, i problemi koji BBŽ, ali i druge županije čekaju s prvim jesenskim  danima neće moći biti riješeni bez pomoći države. Hoće li ta pomoć stići u vidu povećanja decentraliziranih sredstava za škole ili premijer i ministri imaju neko drugo rješenje, trebalo bi se znati, nadaju se u županijama, do kraja ljeta.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!