Bjelovar u rangu s Rijekom i Splitom, evo koliko će koštati dva nova vrtića

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja za izgradnju i dogradnju vrtića kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti stigle su 322 prijave, među kojima i one Grada Bjelovara za izgradnju vrtića u naselju Sjever te u Ždralovima. Bjelovar se tako našao u rangu s gradovima Rijekom i Splitom, koji su također prijavili dva projekta.

-Iako to nije bio uvjet, naši projekti su spremna za izgradnju, sa svom potrebnom dokumentacijom, uključujući i građevinsku dozvolu. Vjerujem kako će to olakšati i ubrzati odluku nadležnih u Ministarstvu te kako će projekti dobiti zeleno svjetlo kako bi izgradnja mogla početi možda već početkom iduće godine. Nakon što smo nedavno izgradili vrtić u Gudovcu, prvi nakon 40 godina, ovime bismo riješili problem smještaja bjelovarske djece u vrtiću za idućih četrdesetak godina – kaže bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Naime, na listi čekanja ove godine ostalo je 150 djece. Za njih pedesetak smještaj bi trebao biti riješen u suradnji s privatnim vrtićima, a stotinjak bi mjesto trebalo pronaći u nova dva. Njihova izgradnja trebala bi stajati oko 22 milijuna kuna, pri čemu je u NPOO-u osigurano minimalno 50 posto, dok bi dio trebao biti namiren iz državnog te gradskog proračuna.

-Grad Bjelovar si to može priuštiti, kao i održavanje vrtića nakon izgradnje. Puno je lakše izgraditi vrtić nego ga kasnije održavati. Primjerice, novi vrtić u Gudovcu nas godišnje košta 1,5 milijuna kuna, a tako će vjerojatno biti i s novima – zaključuje Hrebak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!