Baka Ana proslavila 103. rođendan! Ne jede ‘umjetnu hranu’ i ne pije ni jedan lijek!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Strašna, strašna gnjavaža u životu – doživjeti stotu, ili ipak ne? Ne stoti nego točno 103. rođendan u petak slavi korisnica Doma za starije u Bjelovaru, a drukčije se rođendan nije mogao obilježiti nego proslavom! Za najstariju korisnicu Doma Anu Hendeković djelatnici su ispekli veliku tortu te organizirali malu proslavu u prostorijama Doma. Nije nedostajalo ni pjesme pa je jedan od njegovatelja zasvirao na klaviru pjesmu “Večeras je naša fešta”, a puhale su se i tri svjećice baki Ani u čast.

– Majka joj je umrla kada je imala 10 godina pa se morala brinuti za braću i sestre. Iako se rodila u mnogobrojnoj obitelji s devetero braće i sestara, sama djece nikad nije imala. Suprug Jakov odavno je umro, a kada više nije mogla sama živjeti u Bereku, smještena je u bjelovarski Dom. Ima daljnje rođake u Zagrebu koji bi je ovih dana trebali i posjetiti – rekla nam je v.d. ravnateljica Marija Šola.

Iako se baka Ana do prije tri godine samostalno kretala, sada vrijeme uglavnom provodi ležeći u krevetu. No, ni 103 godine na leđima ne sprječavaju je da bude svjesna svoje okoline i njegovatelja koji je iz dana u dan paze i maze.

– Zahvaljujući radu njegovatelja i terapijama, ona razumije i hoće popričati s nama. Jede normalno i jako voli slatke napitke, ali moram naglasiti da ne voli “umjetnu hranu”, ne jede paštete, salame, čajeve iz vrećica i slično. Kaže da ne bi ni doživjela tolike godine da sve to jede. Pružamo joj pomoć koliko je u našoj moći i s njezinim smo stanjem zadovoljni – rekla je prvostupnica sestrinstva Ivana Marušić Kelek koja brine o zdravstvenom stanju bake Ane.

Jede najviše pripravke, odnosno medicinsku nadomjesnu hranu koja se dobiva na recept i slaže prema kriterijima pothranjene osobe. Iako ne jede “umjetnu hranu”, godine bake Ane čine svoje pa se nažalost nakon 102. rođendana razboljela.

– Poslije 102. rođendana razboljela se i bila u infektu zbog čega je pala. Ogulila si je nogu, a rane kod starijih ljudi jako teško zacjeljuju. Sve je trajalo jedno tri mjeseca uz antibiotike i silni trud Ivane. Bila je jako osjetljiva – kaže Šola.

Ipak, snažno srce i dalje kuca, a nevjerojatna je činjenica što sa 103. godine baka Ana ne pije ni jedan lijek.

– Mislimo da bi od samo jednog Brufena od 600 ona spavala danima – kaže Šola.

Možda baka Ana nije naviknula na umjetnu hranu i lijekove, ali zato je itekako naviknula na njegovatelje koji ju budno prate. Samo jedan od primjera je njegovateljica Ankica Somer koja je navršila 34 godine radnog staža te cijelo vrijeme, uz druge njegovatelje, vodi brigu o gospođi Hendeković.

Sretan rođendan baki Ani!


PODIJELI S PRIJATELJIMA!