Cijena ogrjevnog drveta porasla gotovo 100 kuna po kubnom metru, u postotku više od plina

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nikada nije bila važnija dilema isplati li se više grijati na drva ili plin. Iako do početka sezone grijanja nećemo točno znati za koliko je plin poskupio, današnji podaci govore da bi plin mogli plaćati najmanje 20 posto više nego prošle godine.

Dok se plin “samo” treba odvrnuti i zavrnuti, s drvima je priča malo zapetljanija. Zbog radova koji uključuju obradu i spremanje drva, ljetni mjeseci rezervirani su za nabavu kako bi do prvog loženja sve bilo spremno.

Svi oni koji se griju na drva nisu baš prevelike sreće jer je rastom cijene plina, cijena ogrjevnog drveta u odnosu na prošlu godinu porasla gotovo 100 kuna po kubnom metru. Razlog je očit – zbog rasta cijena plina potražnja za drvetom sve je veća.

Cjepanice hrasta prošle godine su se mogle nabaviti za 300 kuna dok se ove godine kreću od 350 do 370 kuna. Skale bukve ili graba prodavale su se za 330, cjepanice za 350 kuna, a sada je cijena minimalno 420 kuna, pa i 450 ako vam netko uračuna prijevoz. Drvo akacije može se pronaći za 320 kuna.

Ogrjevno drvo naplaćuje se po važećem cjeniku glavnih šumskih proizvoda, koji je dostupan na portalu Hrvatskih šuma i vrijedi od 1. siječnja 2022. na cijelom području RH. Cijena ogrjevnog drveta višemetrice bukve/graba na pomoćnom stovarištu iznosi 242 kune plus PDV po metru kubnom te hrasta višemetrice 228 kuna plus PDV po metru kubnom, a ostale cijene ovise o mjestu prodaje, s time da su se cijene proizvoda novim cjenikom povećale od 19 do 6 posto.

Osvrnemo li se na kućanstva, za sada ispada da je ogrjevno drvo poskupjelo više nego plin. Ipak, za točnu usporedbu možda je bolje pričekati novu sezonu grijanja koja nam, jedno je sigurno, neće biti jeftina. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!