Malverzacije u JURI predane DORH-u. Kako je moguće da su zaposlenici u isto vrijeme bili na dva mjesta?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), u Javnu ustanovu Razvojnu agenciju BBŽ (JURA) stiže i Državno odvjetništvo. Naime, tijekom nedavno provedenog češljanja poslovanja JURE, SAFU je utvrdio više nepravilnosti te, s obzirom da sama agencija nema ovlasti daljnjeg postupanja, čitav slučaj proslijedio onima koji te ovlasti imaju.

-SAFU je zaprimio prijavu sumnje na nepravilnost vezano za pitanje sumnje na prijevaru u poslovanju Javne ustane Razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije (JURA BBŽ). U ovlasti SAFU-a je samo utvrđivanje nepravilnosti; određena je privremena mjera obustave daljnjih plaćanja do okončanja istrage te je sva relevantna dokumentacija proslijeđena nadležnom tijelu, Općinskom državnom odvjetništvu – odgovorili su na naš upit iz SAFU-a.

Kako neslužbeno doznajemo, među nepravilnostima koje su utvrdili stručnjaci SAFU-a su malverzacije oko energetske obnove desetak škola i lažiranje edukacija zaposlenika, o čemu je portal Klikni.hr više puta izvještavao.

Podsjetimo, JURA je kroz europski projekt „Tu samo za vas – Faza 2“, vrijedan 14 milijuna kuna, osigurala sredstva za plaće svojih zaposlenika koji su, među ostalim, trebali pripremiti i voditi spomenute projekte energetske obnove školskih zgrada. Međutim, SAFU je utvrdio kako projekte nisu radili oni, već varaždinska tvrtka Euroconsulting. Dakle, JURA je uzela novac za posao koji nije obavila te je još dodatno platila spomenutu uslugu vanjskoj firmi. Dupli troškovi za isti posao pokušali su se prikriti tako što je Euroconsulting JURI ispostavio fakture za određene edukacije koje, kako su utvrdili u SAFU-u, zapravo nikad nisu održane. Naime, iz pouzdanih izvora doznajemo kako je istraga SAFU-a pokazala kako su pojedini zaposlenici koji su dobili certifikate o obavljenoj edukaciji, prema evidenciji rada i evidenciji o navodnoj edukaciji, istovremeno bili i na edukaciji te na redovnom radnom mjestu obavljali druge poslove za JURU. Također, u službenoj dokumentaciji stoji kako su na predavanjima Euroconsultinga bili i zaposlenici koji su u to vrijeme zapravo bili na godišnjem odmoru i na bolovanju.

Kako doznajemo, rezultatima istrage ostali su iznenađeni i u samoj Središnjoj agenciji jer ovakav pokušaj muljanja u regionalnim ustanovama do sada nisu imali. Kroz spomenuti projekt „Tu smo za vas – Faza2“ JURI je do sada isplaćeno oko 4 milijuna kuna, a ako Državno odvjetništvo utvrdi postojanje kaznenog djela, SAFU će s JUROM raskinuti ugovor te će županijska ustanova u europski proračun morati vratiti sav novac koji je do sada zaprimila.

Podsjetimo, isplate kroz projekt su do okončanja istrage blokirane, a posljednjih šest mjeseci plaće zaposlenicima JURE isplaćuju se iz županijskog proračuna. Riječ je o iznosu između 100 i 120 tisuća kuna mjesečno.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!