U Obrtničku školu Bjelovar kreću i dvije djevojke! Imaju i poruku za ravnatelja Cvetkovića

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Zašto je uobičajeno čuti da je netko majstor svog zanata, a ne majstorica? Odgovor je jednostavan – majstorica je malo jer obrtnička zanimanja su rijetko prvi, a i drugi izbor djevojaka pri upisu u srednju školu.

Međutim, Obrtnička škola u Bjelovaru može se od ove godine pohvaliti s dvije učenice u školi. Jedna učenica se u drugom razredu iz TUPŠ-a prebacila za automehaničara odnosno automehaničarku dok je druga upisala prvi razred za CNC operatera/operaterku.

Razgovarali smo s Melani Marović koja će razred dijeliti samo s muškom ekipom. Priznaje da joj CNC operater nije bio jedini izbor, a dvoumila se između tog smjera i kozmetičarke. Na prvi pogled i sluh jedno s drugim nema apsolutno nikakve veze, no kako dosta osnovnoškolaca na kraju osmog razreda nije sigurna s kojim se poslom u budućnosti želi baviti, ovakva dilema ne iznenađuje.

– Iako sam prvo htjela upisati školu za kozmetičare u Đurđevcu, ipak sam se odlučila za CNC operatera. Čula sam da je u školi dobro, to me i zanima, a naravno prednost je i što imam prijatelje u Obrtničkoj školi – kaže Melani.

Muško društvo, kaže, neće joj smetati.

– Znam dosta dečki iz Obrtničke škole. Družit ćemo se – dodaje.

Smatra Melani da se ne radi o tipičnom ženskom zanimanju pa ostale djevojke imaju predrasude.

– Mislim da cure neće u Obrtničku školu jer to nisu tipična “ženska zanimanja”. Isto tako, većinom su u školi samo dečki pa je možda i to jedan od razloga. Moja poruka za njih je da se ne boje dečki jer cure to mogu baš kao i dečki. Mene osobno to zanima pa smatram da je to dovoljan razlog, već sam kupila i knjige. Ima predmeta koji mi se čine teži, ali vjerujem da ću sve svladati – kaže Melani koja je završila Osnovnu školu Mirka Pereša u Kapeli.

Žensku društvo Melani će ipak nedostajati pa nas je zamolila da prenesemo njezinu poruku ravnatelju Branku Cvetkoviću.

– Molim ravnatelja da mi ubaci kolegicu koja se trebala upisati za proizvođača i montera aluminijske i PVC stolarije, no nije uspjela. Vjerojatno će zato morati ići u Čazmu, ali ako ima ikako nade i mjesta, neka ju proba ubaciti – zaključila je.

S prijateljicom ili bez nje, Melani će koračati hodnicima Obrtničke škole jer, zašto ne? Odavno su se zanimanja trebala prestati dijeliti na muška ili ženska. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!