DORH na vratima, iz Županije ni glasa. Tko će se utopiti u močvari Razvojne agencije?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Javnu ustanovu razvoju agenciju BBŽ (JURA) ovih dana trebao bi banuti DORH kojem je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje EU projekata (SAFU) proslijedila dokumentaciju s nepravilnostima utvrđenima prilikom nedavnog nadzora. Stručnjaci za EU fondove sumnjaju da je u JURI počinjeno barem jedno, a možda i više kaznenih djela. Kako smo doznali iz pouzdanih izvora, istražitelji SAFU-a su temeljem iscrpnog pregleda dokumentacije zaključili kako je JURA uzimala europski novac za plaće zaposlenika u projektu koji uopće nisu realizirali oni već vanjska tvrtka kojoj je također isplaćivan novac, i to na ime edukacija koje nikada nisu održane.

To smo čuli i ranije jer je o lažiranju edukacija novom Upravnom vijeću JURE još prošle godine govorila bivša ravnateljica Slobodanka Čalić koja se pokušala opravdati kazavši kako im je muljanje naložio bivši župan Damir Bajs. O tome, dakako, nema pisanog traga jer je Bajs, čini se, dovoljno lukav da za malverzacije bilo kakve vrste ne ostavlja dokaze koji bi mogli kompromitirati njega samoga. Bivši župan se, po svemu sudeći, znao okružiti ljudima koji će upitne poteze i transakcije provoditi na vlastitu odgovornost. Sjetimo se samo kako je prošloj kampanji, kad su ga protukandidati prozivali zbog podizanja milijunskog kredita za novu bolnicu, mrtav hladan odgovorio kako kredit nije podigla Županija, već bolnica. Dakle, kredit nije bio njegova, već odgovornost tadašnjeg ravnatelja bolnice Alloucha. Slično je bilo i s obnovom škola čija milijunska zaduženja su prikazana isključivo kao odgovornost ravnatelja. Niti na jednom kompromitirajućem dokumentu nema Bajsovog potpisa.

I tko je onda kriv za činjenicu da JURU, županijsku ustanovu financiranu novcem građana BBŽ, obilaze inspekcije i istražna tijela? Bajs, to smo već zaključili, nije. Upućeni kažu kako bi u ovoj priči kao glavni krivac mogla završiti bivša ravnateljica JURE Slobodanka Čalić čiji je potpis navodno na većini kompromitirajućih dokumenata. No, treba li tražiti samo njezinu odgovornost? Što je s odgovornošću aktualne v.d. ravnateljice i aktualnog županijskog vodstva?

Mediji su za moguće malverzacije u JURI doznali i prije nego što je došlo do smjene vlasti u županiji. Novo Upravno vijeće JURE koje je kasnije imenovala ista ta nova vlast jasno je davalo do znanja da iz županijske Razvojne agencije ‘smrdi na kilometar’. No, apsurdno, isto to Upravno vijeće Slobodanku Čalić zamijenilo je njezinom bliskom suradnicom, tada šeficom Odjela za strateško planiranje Snježanom Bogović Bradvica. Koja u odjelu koji je vodila nije stigla na vrijeme završiti ključni strateški dokument za Županiju, Plan razvoja BBŽ 2022.-2027., iako su i za to angažirani vanjski suradnici.

Dakle, županijsko vodstvo ustanovu povjerava osobi koja je, ako već nije sudjelovala u njima, morala znati sve o navodnim malverzacijama. Štoviše, prema onome što je zaključio SAFU, muljanje je najvjerojatnije nastavljeno i nakon što je Bogović Bradvica preuzela ustanovu. Naime, uvjerenja o sudjelovanju na edukaciji koja se zapravo nije dogodila zaposlenicima su podijeljena nakon što je ona imenovana v.d. ravnateljicom.

Čitavo ovo vrijeme, godinu i pol otkako su JURU ‘načeli’ mediji, u Županiji šute. Ne komentiraju stanje koje je dovelo do istraga, ni činjenicu da JURA za ostalim županijskim razvojnim agencijama zaostaje u pripremi projekata za Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li iz zgrade u Starčevićevoj netko konačno pustiti glas ako DORH utvrdi kako su u JURI zaista počinjena kaznena djela. Ako nova istraga potvrdi ono što je zaključio SAFU, JURA će morati u europski proračun vratiti 4 milijuna kuna na ime projekta koji se našao pod povećalom. Hoće li se Županija i za to kreditno zadužiti? Kao što se nedavno zadužila 18 milijuna kuna kako bi pokrila minuse škola nastale upravo zbog energetskih obnova koje su, umjesto zaposlenika JURE, očito vodili vanjski suradnici.

I hoće li se konačno netko sjetiti provjeriti stručnost 12 zaposlenih u toj županijskoj ustanovi? Jer, s obzirom na učestalo angažiranje vanjskih tvrtki i na to da kao Županija za drugima dobrano zaostajemo u pripremi europskih projekata, kao i na činjenicu da je javna tajna kako su u JURI godinama zapošljavani prvenstveno podobni uhljebi, netko bi to zaista trebao učiniti. Pa ako ne ide, ne ide. Zatvori firmu i kreni iz početka, s novim idejama i novim ljudima. Da se više ne brukamo pred drugima. I da si, što je stanovnicima županije puno važnije, uštedimo koji milijun.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!