Međunarodni dan dojenja ove godine pod geslom “Založite se za dojenje, educirajte i podržite”

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U bjelovarskom Boho parku danas je obilježen Međunarodni tjedan dojenja u organizaciji Udruge za zdravo i sretno djetinjstvo te Koordinacijskog odbora projekta “Bjelovarsko-bilogorska županija prijatelj dojenja”. Ovogodišnji je moto Međunarodnog tjedna dojenja “Založite se za dojenje”, educirajte i podržite. U središnjem parku bila je to ujedno prilika za promociju dojenja koje je za dijete važno kako iz emotivnih, tako i iz zdravstvenih razloga. Naime, istraživanja su potvrdila kako su dojena djeca rjeđe bolesna, a majke koje doje rjeđe obolijevaju od raka dojke i jajnika te osteoporoze.

Ciljevi su ovogodišnjeg Međunarodnog tjedna dojenja informirati ljude o njihovoj ulozi u toplom lancu potpore dojenju, učvrstiti dojenje kao dio pravilne i sigurne prehrane kojom se smanjuje nejednakost, surađivati s pojedincima i organizacijama te poticati aktivnosti za podizanje sposobnosti prilagodbe sudionika i sustava za potporu dojenju. Koncept “ponovne izgradnje boljeg” nakon pandemije će pružiti priliku za stvaranje toplog lanca potpore dojenju koji uključuje zdravstvene sustave, radna mjesta i zajednice na svim razinama u društvu, a ujedno i pomoći u stvaranju povoljnog okruženja za dojenje i zaštitu od utjecaja industrije.

Predsjednica Udruge za zdravo i sretno djetinstvo, pedijatrica Marija Čatipović već se dugi niz godina bavi temom dojenja te je otkrila ovogodišnje najvažnije poruke.

– Potrebno je što više dojiti i znati da je to najvažnija hrana i najbolja za dijete. Ove godine šaljemo četiri poruke. Prvo je važno sve informirati, svakog pojedinca i cijelu zajednicu o dojenju, zatim učvrstiti dojenje kao osnovnu, prirodnu i najbolju hranu, zatim je važna suradnja sa svima, sa svakim pojedincem i organizacijom i potrebno je podići razinu svih sustava koji mogu sudjelovati na bilo koji način u dojenju da to učine – istaknula je. U svom je dugogodišnjem iskustvu uočila da je pritom vrlo važna pomoć okoline.

– Mladoj majci koja je odlučila dojiti potrebno je pomagati u svakoj sitnici – u kući, da joj se nešto skuha, da joj se pomogne, da ona ima koju minutu za sebe, da se može malo odmoriti. Prvih dana to mora biti tako, ne treba očekivati da će dojeno dijete satima spavati pa da će se i majka naspavati. Mlade majke ne treba savjetovati, samo im svesrdno pomagati da bi ona mogla dojiti – kaže. Kad je 1995. godine na velikom uzorku od nekoliko tisuća djece napravljeno istraživanje o dojenju, rezultati su bili poražavajući.

– Rezultati su pokazali da nama s mjesec dana samo 60 posto majki doji, a svim ovim naporom smo to uspjeli podići na 90 posto. Do tri mjeseca života je tada dojilo 40 posto majki, a sada doji njih 70 posto. Želimo postići da do šest mjeseci 50 posto majki isključivo doji, da nema dodavanja ni čaja ni vode. Tu uvijek isto vodimo borbu s okolinom i sa savjetima sa strane. Prije 25 godina bio je zaista niski postotak majki koje su dojile djecu do šest mjeseci, svega 10 do 14 posto, ali uspjeli smo doći do 50 posto. Do godine dana tada je dojilo samo jedan i pol posto majki, a sada je to oko 30 posto – iznijela je dr. Čatipović.

Bjelovarsko-bilogorska županija već 25 godina kontinuirano radi na promoviranju i naglašavanju važnosti dojenja, a redovito se provode i različite popratne aktivnosti poput edukacija, izdavanja promidžbenih materijala, manifestacije “Ljepota majčinstva”, grupa za potporu dojenja, trudničkih tečajeva i slično. Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić naglasio je kako je Županiji na ponos što se može nazvati jednim od primjera dobre prakse u dojenju.

– Mi svi znamo koliko je to bitno, pogotovo u ova teška vremena gdje su majke nažalost zbog posla sve manje sa svojom djecom. Izrazito je bitno podržati ovu akciju i drago mi je što smo mi ogledni primjer ostatku Hrvatske i da se možemo time ponositi. Mi kao BBŽ ćemo i dalje nastaviti podržavati ovakve hvalevrijedne projekte, odnosno akcije. Početkom ove godine smo povećali naknade za novorođenčad s 500 na 1000 kuna. Naravno, na tome ne mislimo stati. Činimo sve da bi barem malo roditeljima pomogli jer znamo kakve su cijene i pelena i svega onoga što je potrebno djeci. Iz vlastitog iskustva imam primjer koliko je zdravo dojenje, supruga je to dobro odradila tako da imam dva stvarno zdrava dečka. Podržavamo ono što struka kaže – naglasio je.

Iva Atlija majka je troje djece koja nam je ispričala koliko dugo doji te kakvo je njezino iskustvo.

– Dojim sveukupno pet godina, svo troje sam ih dojila, a najmlađeg Roka koji ima tri mjeseca dojim od početka. Kad se prva kćer rodila bilo je jako teško pošto nisam znala ništa o dojenju. Podrška obitelji je potrebna i vrlo važna, no ja se nisam sramila tražiti pomoć i bilo mi je teško kao i svakoj prvoj mami, no dalje je sve išlo super i nismo odustajali. Sada u isto vrijeme dojim i sina i mlađu kćer koja ima godinu i pol. Ona se ne može odviknuti jer je to ipak malo više za maženje nakon vrtića, a i nisam imala nikakve tendencije da prestanem dojiti – rekla je. Svim trudnicama i majkama poručuje:

– Imajte na umu da je to stvarno najprirodnije i usred noći se ne morate buditi spremati flašicu nego samo legnete kraj bebe i date joj dojku. Osim toga, uvijek je najlakše kad su vrućine bebi dati jesti na najprirodniji način tako da se za to isplati potruditi – zaključuje Atlija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!