Pročelnica otkriva zašto se Županija ne želi odreći škole u Kapeli

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KAPELA – Načelnik Općine Kapela Danijel Kovačec objavio je ovih dana kako je od Ministarstva znanosti i obrazovanja dobio dopis u kojem stoji kako je osnivačka prava nad školom u njegovoj općini moguće prenijeti sa Županije na Općinu. Podsjetimo, takav zahtjev Općine Županijska skupština odbila je na posljednjoj sjednici, i to nakon, kako je tada kazala županijska pročelnica za društvene djelatnosti i obrazovanje Andrea Prugovečki Klepac, nakon konzultacija u resornom ministarstvu.

Za naš portal dodatno je pojasnila zbog čega je Županija odbila zahtjev Općine Kapela, iako je prije toga pristana prenijeti osnivačka prava gradovima Čazmi, Garešnici i Grubišnom Polju.

-Zakon je tu vrlo jasan. U njemu piše da Županija može prenijeti osnivačka prava, a ne i da mora. Uvidom u odluke o mjerilima i kriterijima za financiranje osnovnog školstva, općine ne postoje kao nositelji financiranja te smo zaključili kako još uvijek nije vrijeme da Općina Kapela preuzme školu – kaže pročelnica koja je osvrnula i na činjenicu koju je istaknuo načelnik Kovačec, da je Općina Stubičke Toplice preuzela od tamošnje Županije sviju školi.

-Mi smo se o tom slučaju informirali. Naime, ta Općina nije nominalno navedena na popisu nositelja financiranja, već je Krapinsko-zagorska županija i dalje nositelj financiranja za tu školu. Stoga smatramo, pogotovo u ovakvim vremenima, koja će biti zahtjevna za financiranje svih ustanova, da je dobro da škola i dalje ostane pod okriljem Županije – zaključuje pročelnica.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!