Polako niču sortirnica i kompostana u Bjelovaru! Heged: ‘Imali smo sreće s vremenom’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Svi radovi vezanu uz sortirnicu i kompostanu idu svojom predviđenom dinamikom te za sada nema nikakvih problema, poručio je član Uprave bjelovarskog Komunalca Josip Heged.

Još početkom ove godine na Dolinama je započela izgradnja nove sortirnice vrijedne 45 milijuna kuna dok je kompostana, za koju je izvođač radova kasnije uveden u posao, vrijedna 14 milijuna kuna. Riječ je o projektima koji se većim dijelom financiraju iz europskih fondova, dok će bjelovarski Komunalac sam morati financirati 15 posto investicije.

– Kada je riječ o sortirnici, izvođač radova je uveden nešto ranije u posao u odnosu na izvođenje radova na kompostani. Već se i vizualno može vidjeti da je niknula jedna prekrasna nova hala. Montirana je čelična konstrukcija, paneli, a sada slijedi zidanje pregradnih zidova. Nakon toga na redu je strojarski dio i montaža elektroinstalacija, a zatim isporuka opreme i probni rad. Očekujemo da će se sve ispoštivati sukladno dogovoru – navodi Heged.

Iako je kompostana na red došla nešto kasnije, svojim tokom radovi idu i na tom projektu.

– Očekujemo da će krajem ovog ili početkom idućeg tjedna početi montaža čelične konstrukcije i da ćemo vrlo brzo vidjeti novu halu buduće kompostane. Nakon toga također slijede strojarski radovi u samoj hali, elektroinstalacije pa isporuka i montaža opreme – dodaje Heged.

Veliku sreću izvođači su imali s vremenom jer bez oborina posao je tekao glatko.

– Unatoč visokim temperaturama, vrijeme je išlo na ruku tako da se sada paralelno izvodi i uređenje okoliša, izvođenje odvodnje oborinskih voda. Sve ide nekim svojim tijekom – kaže Heged.

Sortirnica i kompostana bit će od velikog značaja za građane, ali veliki iskorak su projekti za Bjelovar i u samom gospodarenju otpadom.

– Izgradnjom sortirnice i kompostane, pored naša dva reciklažna dvorišta, odlagališta otpada Dolina, našeg sustava ukupnog gospodarenja otpadom gdje Komunalac na kućnom pragu već kupi reciklažni otpad, moći ćemo zaokružiti priču te reći da smo napravili strašno veliki iskorak. Cilj nam je da količine odloženog otpada na naše odlagalište u Dolinama iz godine u godinu budu sve manje, a mi te ciljeve iz godine u godinu i ostvarujemo. Također smo si za cilj zadali da povećavamo količine prikupljenog reciklabilnog otpada na kućnom pragu – navodi Heged.

Stoga, u Komunalcu danas mogu reći da su u 2021. godini prikupili ukupno 1763 tone reciklabilnog otpada.

– Samo za prvih nepunih šest mjeseci ove godine, mi smo prikupili preko 900 tona otpada što je povećanje u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine. U ovim trenucima raste nam i količina prikupljene plastike, a očekujemo da će ta količina tijekom godine dodatno rasti. Za gospodarenje reciklabilnim komponentama neophodan će nam biti objekt kao što je sortirnica gdje ćemo plastiku moći sortirati na jedan kvalitetniji način u odnosu na sadašnji način kroz reciklažna dvorišta. Moći ćemo sortirati po vrsti plastike, tvrdoći, boji, a sigurno ćemo moći i uprihodovati puno više financijski u odnosu na sada kaže Heged.

Nakon što s radom krene kompostana, moći će se riješiti najveći problem – zbrinjavanje biootpada koji se nalazi u miješanom komunalnom otpadu, dodaje.

– Po nekim procjenama, u tom miješanom komunalnom otpadu još uvijek ima oko 35 od 40 posto biokomponente. To će značajno utjecati na smanjenje odloženog otpada na samu deponiju Doline – rekao je Heged.

Važna je činjenica da je Komunalac u prvih šest mjeseci ove godine odložio 550 tona otpada manje na odlagalište u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine.

– S realizacijom sortirnice i kompostane vjerujem da ćemo ciljeve koje smo si zadali i dosegnuti i da ćemo nivo kvalitete gospodarenja otpada podići na višu uslugu – zaključuje Heged.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!