Aglomeracija se bliži svom kraju, a u sljedeće će se tri godine u Korenovu postaviti pročistač

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na trećoj konferenciji projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture Aglomeracije Bjelovar” objavljeno je kako je tvrtka Riko d.o.o. uvedena u posao za usluge projektiranja, nadogradnje i rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Koji su bili ciljevi povijesnog bjelovarskog projekta, naveo je predsjednik Uprave Vodnih usluga, Ivan Ivančić.

– Ciljevi projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture Aglomeracije Bjelovar kojima su Vodne usluge investitor su rekonstrukcija i nadogradnja postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na kapacitetu od 47 tisuća ekvivalent stanovnika III. stupnja. Mi imamo dvostupanjski uređaj koji je 40 godina u funkciji, daje dobre rezultate, međutim direktivama Europske unije zahtijeva se treći stupanj. Isto smo tako htjeli poboljšati protoke i hidrauliku, hidraulički kapacitet sustava odvodnje, povećati broj priključenih stanovnika na odvodnju i pročišćavanje i smanjiti gubitke na vodoopskrbnoj mreži za tri posto. Sve smo to uspješno realizirali – naveo je Ivančić.

Podsjetimo, riječ je o projektu ukupne vrijednosti oko 257 milijuna kuna, od čega je 147 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europske unije. Ministarstvo i Hrvatske vode projekt su sufinancirale sa 46 milijuna kuna, a Vodne usluge s 11 milijuna kuna.

– Mi smo jedan od rijetkih javnih isporučitelja koji aglomeraciju prati vlastitim sredstvima i zato kažem da je ona dobro dimenzionirana i u smislu količine radova koje je potrebno obaviti, a da Grad ne doživi kolaps jer smo i ovako bili na rubu da doživimo nezadovoljstvo korisnika zbog količine radova koji su se izvodili – napomenuo je.

Veća količina radova uzrokovala bi i više nezadovoljstva građana, ali i veći angažman vlastitih sredstava. Javna nabava pokrenuta je 20. rujna 2019. za prve ugovore, posljednji koji je vezan uz izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda potpisan je 28. lipnja ove godine, a njegova realizacija tek predstoji. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora je 211 milijuna kuna. Predmet konferencije bio je posljednji potpisani ugovor, onaj o uređaju za pročišćavanje otpadnih voda za koji je izvođač radova uveden u posao.

– 28. lipnja je potpisan ugovor, no čekali smo suglasnost Ministarstva na potpis ugovora s obzirom na prekoračenje procijenjene vrijednosti morali smo osigurati sredstva. Vrijednost ugovora je 122 milijuna i 331 tisuću kuna, a rok izvršenja 34 mjeseca. To znači da bi 28. svibnja 2025. preuzeti novoizgrađeni uređaj koji je godinu dana prije toga bio u probnom radu i postigao zadane parametre. Izvođač radova je renomirana tvrtka Riko d.o.o. iz Ljubljane, a ugovor podrazumijeva projektiranje, ishođenje odobrenja i dozvola, izgradnju postrojenja s dobavom i ugradnjom opreme, puštanje postrojenja u pogon, obuke osoblja Naručitelja, dokazivanje traženih parametara te uklanjanje eventualnih skrivenih nedostataka – naveo je Ivančić.

Direktor tvrtke Riko d.o.o. Janez Škrabec istaknuo je kako mu je drago da se novac Europske unije koristi za tako važne projekte.

– Mi ćemo se truditi da realiziramo sve u roku koji je naveden i u kvaliteti koju svi očekuju, ali i da će se na tom putu naše veze dodatno učvrstiti – poručio je.

Dogradonačelnik Bjelovara, Igor Brajdić nije skrivao zadovoljstvo tijekom najvećeg bjelovarskog infrastrukturnog projekta, aglomeracije.

– 122 milijuna kuna odnosi se na onaj završni dio, na pročistač otpadnih voda koji će jako puno značiti jer će Bjelovar temeljem najmodernije tehnologije koja postoji u Europi i svijetu odvajati i baviti se pročišćavanjem otpadnih voda – naglasio je.

Čestitao je i zahvalio radnicima koji su radili po svim vremenskim uvjetima te poručio kako ni građanima nije bilo lako sa 40 otvorenih gradilišta u gradu, no vjeruje kako će sredinom kolovoza kad se dovrše gotovo svi radovi, biti zadovoljni. Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, Davor Vukmirić svoj je govor započeo i završio jednostavnom sintagmom – bravo Bjelovar.

– Ovo je jedini projekt od slovenske granice do Požege gdje je aglomeracija u kontekstu izgradnje mreže gotova. Mi imamo termin 11. kolovoza da se to i službeno potvrdi, u taj termin uopće nemojte sumnjati. Kad se čuje da je dovršenost mreže 92 ili 95 posto neću reći da to smatram gotovim, ali realno to jest tako. Ostaju samo neke finese koje će se napraviti – rekao je te za kraj pozvao da se dogovori termin obilaska mreže kojim bi projekt aglomeracije službeno završio.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!