Seksualni predatori bez problema mogu do posla u hrvatskim školama. Kako je to moguće?!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovar je još uvijek u šoku zbog saznanja da je profesor ugledne Glazbene škole Vatroslava Lisinskog završio u zatvoru zbog sumnje na kazneno djelo seksualnog iskorištavanje djeteta. U međuvremenu se pojavila informacija kako je ista osoba već osuđivana zbog sličnih zlodjela, o čemu još uvijek čekamo službenu potvrdu suda. Ako je to točno, pitaju se ovih dana mnogi Bjelovarčani, kako je moguće da je ista, osuđivana osoba, ponovno dobila priliku raditi u školi, s djecom. Na žalost, to nije nikakav presedan, tvrdi Anita Papa, predsjednica Udruge Lavice za zaštitu i pomoć žrtvama pedofila.

-U Hrvatskoj postoji registar seksualnih prijestupnika iz kojeg su se prijestupnici nakon odsluženja kazne izrečene na sudu do nedavno automatski brisali. Prije nekoliko godina došlo je do promjena zakona prema kojima iz registra više nema brisanja, no problem je što uvid u registar ima samo Ministarstvo pravosuđa – priča nam Papa.

Ipak, dodaje, postoji način da poslodavci doznaju je li osoba koja se kod njih želi zaposliti ranije osuđivana.

-Poslodavac može zatražiti informaciju je li kandidat za posao u registru samo uz privolu te osobe. Dakle, na taj način može postupiti bilo koji poslodavac, uključujući i odgojne i obrazovne ustanove koje na to nisu zakonski obvezne, no svakako bi to trebale činiti – smatra Papa.

Privola za uvid u registar, dodaje, ne bi trebala predstavljati nikakav problem za kandidate koji su ‘čisti’, a škole su na taj način sigurne da ne zapošljavaju predatore. To je puno čvršće jamstvo nedužnosti od potvrda o tome da se protiv određene osobe ne vodi kazneni postupak (jer on može biti već okončan) ili potvrde o nekažnjavanju (jer se ona može dobiti nakon ‘rehabilitacije’, odnosno nakon proteka određenog vremena).

Ma koliko nevjerojatno to zvučalo, čini se kako neke odgojne i obrazovne ustanove prilikom zapošljavanja uopće ne traže potvrde.

-Prije nekoliko godina upravo u Bjelovarsko-bilogorskoj imali smo slučaj kada je profesor protiv kojeg je podignuta kaznena prijava zbog seksualnog iskorištavanja djece zaposlen je u čak tri škole na području županije. Kako smo doznali, on je prilikom zapošljavanja dostavio potvrde kako se protiv njega ne vodi postupak, a kako je do njih došao, nismo doznali – kaže naša sugovornica.

Tada je među prvima reagirala upravo udruga Lavice koja je na noge podigla institucije i medije pa je spomenuti profesor naknadno dobio otkaz. Na žalost, dodaje Papa, brojni prosvjetari pod optužbom za pedofilska kaznena djela, i tijekom istraga i postupaka ostaju zaposlenici škole te uredno primaju čak dvije trećine plaće.

-To im omogućuju naši zakoni i mislim da je to pogrešno. Stoga se naša udruga zalaže za to da se takvim osobama, barem nakon podizanja optužnice uruči izvanredni otkaz – kaže Papa.

Uz pritisak javnosti, najčešće putem medijima, u posljednje vrijeme do otkaza zaista sve češće dolazi. No, u udruzi Lavica neće biti zadovoljni sve dok to ne postane nezaobilazno pravilo. U međuvremenu, članovi udruge u vlastitom aranžmanu rade na tome da osuđivanim predatorima onemoguće da se ponovno približe djeci.

-Jednostavno rečeno, mi ih pratimo. Uvijek doznamo kamo su se odselili i što smjeraju. Ako se, primjerice, zaposle na radnom mjestu na kojem ponovno mogu doći u kontakt s djecom, mi nazovemo poslodavca i objasnimo im situaciju. Ljudi su razumni i nakon što dobiju tu informaciju najčešće ne žele imati posla s takvom osobom – kaže Papa.

Za pretpostaviti je da su Lavice na taj način već spasile brojnu djecu od zlostavljanja. Uz minimalnu doradu zakonskih propisa, isto bi mogla činiti i država.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!