Ravnateljica suzdržano o sumnji na pedofiliju u školi, kolegama izdala naputak sa suludom zabranom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru ovog je tjedna za dva mjeseca produžilo istražni zatvor za Z.S. (61), Bjelovarčaninu okrivljenom za gnjusna pedofilska kaznena djela. Podsjetimo, riječ je o profesoru bjelovarske Glazbene škole Vatroslava Lisinskog koji je pritvoren 7. srpnja. No, postoje indicije kako se za istragu protiv njega u školi znalo i ranije. Kako neslužbeno doznajemo, dio učenika koji su kod spomenutog profesora pohađali nastavu iz klarineta, krajem školske godine prebačen je drugom profesoru klarineta.

Kako bismo provjerili tu informaciju, poslali smo upit ravnateljici bjelovarske Glazbene škole Nevenki Presečan Arvay koja je u odgovoru izbjegla odgovoriti na to pitanje, kao i na nekoliko drugih pitanja koje smo joj postavili. Pitali smo je, među ostalim, kad je točno doznala da joj je zaposlenik pod istragom i što je konkretno škola poduzela nakon toga, je li škola u kontaktu s učenicima i roditeljima koji su bili u kontaktu sa spomenutim profesorom te je li im ponuđen neki oblik psihološke pomoći. Zanimalo nas je i je li se škola o daljnjem postupanju u ovoj, nimalo ugodnoj, situaciji konzultirala s osnivačem, Bjelovarsko-bilogorskom županijom ili resornim ministarstvom. No, ravnateljica Presečan Arvay ignorirala je većinu naših pitanja te nas poslala uopćeno priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

-Mogu iznijeti činjenicu da se protiv zaposlenika Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar vodi  istražni postupak te da sva svoja saznanja o istome temeljim na podacima dobivenim u Županijskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru. Međutim, o tim saznanjima nije mi dozvoljeno davati konkretne informacije obzirom na obvezujuću izjavu o tajnosti pod kaznenom odgovornošću poradi zaštite podataka o maloljetnim svjedocima spomenutog istražnog procesa. Po službeno dostavljenim podacima Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru na adresu Škole upravljačka tijela Škole prema navedenom zaposleniku postupat će sukladno odredbama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te Zakona o radu. Škola je po navedenoj situaciji u kontaktu sa svim trenutno relevantnim institucijama te u svim svojim postupcima postupa odgovorno, prema uputama i važećim zakonskim odredbama te će tako činiti i dalje. Također, napominjem da Glazbena škola Vatroslava Lisinskog Bjelovar i ja kao odgovorna osoba imamo nultu toleranciju prema svim oblicima spolnog, rasnog i rodnog nasilja – izvijestila je ravnateljica.

Podsjetimo, o istrazi protiv profesora Z.S. naš je portal prvi izvijestio, a kad smo prvi put zamolili ravnateljicu za komentar poručila nam je kako je zgrožena jer naš portal „prenosi neprovjerene priče“ te je odbila komentirati činjenicu da joj je jedan od zaposlenika u zatvoru zbog sumnje na kaznena djela povezana s pedofilijom. Kako doznajemo, ravnateljica je nakon toga svim zaposlenicima škole uputila dopis u kojem im zabranjuje da o spomenutom slučaju razgovaraju s novinarima, a posebno s novinarima portala Klikni.hr.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!