Velike vrućine smetaju i ljubimcima. Kako ih zaštititi od toplinskog udara, opekotina na šapama…?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Visoke temperature mogu dovesti do zdravstvenih problema kod ljudi, ali nisu ih pošteđene ni životinje. Kako prepoznati toplinski udar kod kućnih ljubimaca, otkriva vlasnica veterinarske stanice Ines-vet, Ines Buljan.

– Toplinski udar obično se dešava kod životinja koje su vani u boksovima na nekim nezaštićenim prostorima ili ostavljene u autu. Životinja jako teško i ubrzano diše, dolazi do pregrijavanja i dehidracije, ne može stati na noge, obično dolazi u jako teškom stanju gdje je moramo stavljati na kisik, polijevati vodom i naglo snižavati temperaturu. Ne možete promašiti, vidi se na životinji da je potpuno malaksala – opisuje veterinarka. Kako do toplinskog udara kod životinja ne bi došlo, kućne se ljubimce preporuča držati u kući, savjetuje.

– Obično životinje traže pločice, kupaonice, podrumske prostorije gdje se zavlače i traže hlad tako da im to treba omogućiti. Malim kućnim psićima je dobro nabaviti rashladne podloge na kojima mogu ležati i hladiti se. Oni obično bježe od zvuka te podloge koja šuška pa je zgodno preko nje staviti tanku jastučnicu kako bi im bilo ugodnije, a da se ipak mogu rashladiti. Može im se osigurati i bazenčić da se i na taj način rashlade i bitno je da uvijek imaju svježe vode – navodi. Životinju koja je predugo bila na suncu nužno je čim prije staviti na hladno. Ako uočite da je životinja malaksala, da nešto nije u redu i da neće jesti i piti, obavezno nazovite veterinara, dodaje.

U slučaju da vašeg kućnog ljubimca želite povesti sa sobom na duže putovanje automobilom, primjerice ako idete na more, važno je znati kako mu putovanje učiniti što ugodnijim.

– Kao i kod ulazaka ljudi i djece u automobil, poželjno je prije dužeg putovanja rashladiti automobil prije samog ulaska i klimu ne stavljati na najjače nego na malo lakše. Dobro je stajati tijekom putovanja da se životinja odmori ako je duži put. Ako se ide na more, bilo bi dobro da pas na sebi cijelo vrijeme ima povodac jer u slučaju stanke na odmaralištima, obično kad se otvore vrata životinja izleti i onda se događaju nezgode tako da je uputno da su uvijek na povodcu. Kod odlaska na more također treba jako paziti gdje se staje jer je obično na tim odmaralištima sve okolo zaraslo i bodljikavo, a ima i dosta zmija koje znaju biti otrovne pa nije dobro puštati životinju da previše njuška po travi. Treba također paziti da redovito piju, ali i da im se ne daje prehladna voda jer obično se oni i kod igre u dvorištu, ali i tijekom putovanja dosta ugriju, a ako je voda prehladna može doći do laringitisa. Zato bi bilo dobro da je voda otprilike sobne temperature. Osim toga, treba paziti da im se na automobilima ne otvore do kraja prozori jer onda oni vole gurnuti glavu van pa dolazi do upala očiju – upozorava veterinarka Buljan. Uz navedene probleme, često se ljeti kod kućnih ljubimaca javljaju i opekotine na šapama.

– Jako često vlasnici idu samo na kratko sa životinjom prošetati, a asfalt se tijekom ljeta jako zagrije pa dolazi do opekotina. Bilo bi dobro da se prije šetnje bosom nogom stane na asfalt da se vidi temperatura. Ako peče nas, peče i njih tako da bi na to trebalo pripaziti – ističe. A kako liječiti opekotine na šapama kućnih ljubimaca?

– Ako to nisu jake opekotine, postoje kremice za šapice na bazi vazelina gdje se to malo omekša, dobra je i nevenova mast, a postoje i kremice koje djeluju i kod smrzavanja i kod pregrijavanja tla. Ako su to baš jake opekotine, onda svakako treba posjetiti veterinara – napominje veterinarka Buljan.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!