Perje, aluminijska folija i konfeti samo su neki od ‘ukrasa’ kojima se slavi rođenje djeteta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sipanje ili perjana najčešći su nazivi jedinstvene bilogorske i podravske tradicije zbog koje se onima koji ne znaju o čemu se radi od čuđenja podižu obrve. Riječ je o starom narodnom običaju kojim se pozdravlja dolazak novorođenog djeteta s majkom kući iz bolnice te se dvorište kuće roditelja, a ponekad baka i djedova, “okiti”.

Sam običaj nema pisanih pravila, no najčešće se u slavlju po dvorištu obitelji baca perje, sitni papirići, trake aluminijske folije, toaletni papir, piljevina i stiropor, no bilo je slučajeva kad se u dvorištima obitelji s prinovom našlo i plastičnih čepova, odjeće, traktorskih guma (koje se ponekad i zapale) pa i – glomaznog otpada.

U “ukrašavanju” dvorišta sudjeluju rodbina, prijatelji i susjedi, no uobičajeno je da čisti sama obitelj. I dok se neki ponose time što svi mogu vidjeti da je u njihovu kuću stigla prinova, drugima sipanje smeta i nadaju se da će ga uspjeti izbjeći. No, to nije baš lako jer se oca često pod nekim izgovorom udalji od kuće, a dok se vrati dočeka ga perje, a možda i natpisi na fasadi, ogradi ili cesti. Primjerice, na kućama se i danas mogu vidjeti natpisi ‘gusak’ za sina ili ‘racak’ za kćer. I dok se prije sipalo potajno, danas je to prilika za proslavu. Bilo kako bilo, premda se mnogi mršte na sam spomen sipanja, teško da će ono nestati jer – bolje da umre selo nego običaji.

 

FOTO: arhiva Klikni.hr


PODIJELI S PRIJATELJIMA!