Županija kreće s edukacijom poljoprivrednika, evo što je u planu za rujan

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bliži nam se 29. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam koji će se održati od 9. do 11. rujna. S obzirom na to da su poljoprivrednici glavni dionici na sajmu, komunikacija s njima važna je za unaprjeđenje edukacija i radionica koje će se odviti na ovogodišnjem jesenskom sajmu.

– Želimo poljoprivrednicima pomoći i biti im podrška na način da ih pitamo koji su izazovi koji se događaju u njihovoj poljoprivrednoj proizvodnji. Na taj način želimo obogatiti edukacije i radionice na samom sajmu. Jako sam zadovoljan s prijedlozima poljoprivrednika. Primjerice, prvi prijedlog je izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kontaktirao sam Ministarstvo poljoprivrede gdje su potvrdili da će održati jednu takvu radionicu. Poljoprivredno zemljište je jedno bogatstvo te resurs koji govori o ostanku obitelji poljoprivrednika na području naše županije. Ključno je da se poljoprivredna zemljišta stave u funkciju – navodi pročelnik za poljoprivredu Zlatko Pavičić.

Novo u zakonu su podzakonski akti koji se sastoje od pet pravilnika.

– Dva najbitnija pravilnika koja zanimaju naše poljoprivrednike su Pravilnik o provođenju javnog natječaja za zakup i Pravilnik o gospodarskom programu korištenja poljoprivrednog zemljišta. Stoga će radionica o izmjenama i dopunama zakona sigurno biti održana jer želimo naše poljoprivrednike informirati o promjenama i kriterijima koje zakon donosi – kaže Pavičić.

Druga pristigla ideja bili su obnovljivi izvori energije u poljoprivrednoj proizvodnji.

– Kroz tu temu želimo obrazložiti određeni trošak postavljanja panela, kroz koji vremenski period se uložena sredstva mogu vratiti i na koje opcije se te investicije mogu prijaviti. Vidimo da je energija postala sve bitnija jer govori se da hoće ili neće biti jako skupa – rekao je.

Jedna od edukacija bit će i Javni poziv za potpore poljoprivrednicima i ruralnom razvoju BBŽ u 2022. godini.

– Obrazložit ćemo sve mjere, postotke, uvjete, iznose, dokumentacije za prijavu te sve izazove natječaja kojeg ćemo raspisati otprilike između 15. do 20. kolovoza – dodaje.

Isto tako, kontaktiran je Pčelarski savez BBŽ s kojim Županija, ističe Pavičić, jako dobro surađuje. Nadalje, u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu i Ekonomskim fakultetom u Zagrebu, Županija se uključila u projekt koji se bavi problematikom vune kod ovaca.

– Na toj radionici planiramo pričati o kvaliteti vune lokalnih pasmina ovaca, problematici i mogućnosti poboljšanja, proizvodu vune na domaćem međunarodnom tržištu, a obradila bi se i tema kapaciteta prerade vune, mogućnosti i potencijali na području RH. Vuna nam je gorući problem, moram probati naći rješenje za naše poljoprivrednike – rekao je Pavičić.

Vrlo posjećena tema trebala bi biti ona u vezi analize tla.

– Moram pohvaliti Razvojnu agenciju iz Grubišnog Polja koja je dobila rješenje Ministarstva poljoprivrede tako da je postala prvi ovlašteni laboratorij za analizu tla u BBŽ, na tome im čestitam. Bitno je da imamo takav laboratorij na području županije, a moramo znati da, prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, pravne osobe upisane u upisnik poljoprivrednih gospodarstava su dužne pratiti stanje poljoprivrednih zemljišta najmanje svake četiri godine. S druge strane, za korisnike poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države treba pratiti stanje tijekom prve godine uvođenja u posjed i zadnje godine prije isteka ugovora. Edukacija bi bila usmjerena da se vidi što sve laboratorij u Grubišnom Polju može pružiti. Analiza je prvi korak u planu neke poljoprivredne proizvodnje – rekao je Pavičić.

Pročelnik je poljoprivrednicima uputio poziv.

– Pozivam sve poljoprivrednike ili skupine poljoprivrednika do kojih možda nismo stigli, a imaju određenu potrebu ili gorući izazov kod kojeg možemo pomoći, da mi se jave na broj telefona koji je dostupan na stranicama BBŽ. Nije ovo jedini put da će se ovakva aktivnost s radionicama održati, vlak tek kreće. I na sljedećim sajmovima osluškivat ćemo potrebe naših poljoprivrednika i na osnovu tih potreba njima pružiti edukacije i informacije koje su im najpotrebnije u danom trenutku – zaključuje. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!