Prijavili sami sebe – rad Općine Sirač istražit će USKOK, prijava stigla iz Općinskog vijeća

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

SIRAČ – Tomislav Petrušić, zamjenik predsjednika Općinskog vijeća Općine Sirač Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK-u) prijavio je Općinu Sirač. No, to nije učinio kako bi otkrio kriminalne radnje, već kako bi sugrađanima dokazao da Općina sve radi po zakonu. Petrušić nam je otkrio što ga je nagnalo da tako postupi.

– Zadnjih nekoliko godina nekolicina građana na društvenim mrežama javno proziva Općinu i negoduje protiv našeg rada. Okidač za moju prijavu Uskoku kao člana Općinskog vijeća bila je zadnja javna prozivka gdje se načelnika, vijećnike i djelatnike Općine optužuje za namještanje natječaja u programu pomoći stambenog zbrinjavanja mladih obitelji. Iza nas je također natječaj za dodjelu državnih poljoprivrednih zemljišta gdje se neke od nas proziva za namještanja. Sve zajedno to je bila kap koja je prelila čašu i jednostavno više nisam vidio drugog načina kako raščistiti ovu situaciju te sam pozvao USKOK da pročešlja rad Općine i da imamo crno na bijelo tko je u pravu – navodi.

Ističe kako je Općina Sirač bila među prvima u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koja je krenula s programima u kojima se konkretno pomaže građanima sa ciljem poticanja malog i velikog poduzetništva, otvaranja obrta te pomoći stambenog zbrinjavanja mladim obiteljima. Za navedene programe Općina godišnje iz proračuna izdvaja više od pola milijuna kuna.

– Kad govorimo o pomoći za stambeno zbrinjavanje, mlade obitelji kod nas u nekoliko godina mogu povući do 20 tisuća eura nepovratnih sredstva, što je nas kao Općinu po tom pitanju postavilo na sami vrh u županiji – naglašava Petrušić čiju je prijavu USKOK zaprimio u pisanom i elektronskom obliku, a istraga još nije pokrenuta.

– Što se tiče istrage, nadam se da će u nju krenuti ubrzo, da se cijela ova situacija što prije riješi i to najviše zbog djelatnika u tajništvu, računovodstvu i pravnoj službi Općine koji na ovim radnim mjestima rade duži niz godina i nikako nisu zaslužili da ih se javno blati – napominje. Nakon što se istraga završi, kaže, postoje dva scenarija.

– Ako se navodi građana pokažu istiniti, raspustit će se Vijeće, načelnik će dati ostavku, a upleteni djelatnici Općine ostat će bez posla. Ako istraga ode u drugom smjeru i pokaže da su svi navodi i klevete građana bili neistiniti, osobno ću se zalagati da odgovaraju za svoje laži. Ne zanimaju me nikakve javne isprike nego isključivo kaznene prijave protiv pojedinaca te nenadano punjenje proračuna. Kazne za ovakvu vrstu klevete poprilično su visoke – strog je Petrušić. Smatra da pojedinci moraju shvatiti da Općina nije socijalna služba koja dijeli novac samo tako.

– Naš cilj je da potičemo mlade ljude da ostaju na području naše Općine, da rade, da si rješavaju stambeno pitanje u skladu sa svojim mogućnostima te stvaraju obitelj. Svi stanovnici na području Općine zaslužuju kvalitetan i dostojanstven život, a temelj toga je upravo transparentnost i nepristranost u radu načelnika, vijećnika i svih djelatnika Općine Sirač za dobrobit svih nas – zaključuje Petrušić koji očekuje da će cijela ova priča biti dobra životna lekcija onima koji rad Općine smatraju spornim.

Za komentar na cijelu situaciju obratili smo se i načelniku Igoru Supanu koji nam je rekao da ne želi davati nikakve izjave dok se istraga ne završi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!