Larisa Lipovac Navojec: Plesni umjetnici i njihove organizacije puno su napredniji od institucionalne podrške koja ih prati

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Larisa Lipovac Navojec najpoznatija je hrvatska koreografkinja i plesna umjetnica koja potpisuje više od stotinu koreografija, predstava, koncerata i festivala, a dobitnica je i mnogobrojnih nagrada. Larisa je diplomirala u New Yorku na AAADC-u, a 2018. godine završila je izvedbene umjetnosti u Berlinu gdje je stekla titulu Mag. of performing Arts, a posljednje četiri godine predaje i na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. 

Larisa je 2000. godine osnovala umjetničku organizaciju plesni centar ‘Tala’ koju i danas uspješno vodi, a nedavno je bila i u žiriju showa ‘Ples za zvijezdama’. Našu sugovornicu smo za početak upitali kako je nakon povratka iz New Yorka bilo pokrenuti karijeru i plesni centar ‘TALA’ te s kojim se problemima najviše suočavala.

San postao stvarnost

-Nažalost problemi koji prate sve subjekte na plesnoj i izvedbenoj sceni su uglavnom isti i vrlo slični onima od prije 25 godina kada je TALA bila na početku. Financije koje su uvijek nedostatne za kulturu i kulturne projekte, koje nisu konstantne tako da je teško nešto dugoročno planirati, problemi prostorne infrastrukture u smislu nedostatnog prostora za procese i izvedbe. Međutim, ja sam davno shvatila da moram osmisliti model samoodrživosti da bi osigurala rast i napredak svoje umjetničke organizacije. I naravno kako bi zadržala autonomnost i neovisnost – kazal je Larisa i nastavila. 

-TALA je otpočetka ulagala u edukativne programe, stručan kadar te rad s djecom, mladima i odraslima na različitim projektima. Stvorili smo svoj brand, imamo velik broj ljudi koji se generira i okuplja oko nas. Plesači/ce, polaznici/ce, umjetnici/ce, suradnici/ce te publika su naša snaga i motor. Uselili smo nedavno u novi prostor TALA PLE(j)S – Prostor za ples, umjetnost i zabavu. Dugogodišnji san o multifunkcionalnom prostoru i inkubatoru izvedbeno-scenskih umjetnosti koji djeci, mladima, umjetnicima i njihovim organizacijama te široj društvenoj zajednici pruža podršku u razvijanju kreativnog i umjetničkog potencijala te kapaciteta, napokon je postao stvarnost – ponosno je istaknula Larisa koja je uporna u afirmaciji plesne i koreografske scene u Hrvatskoj, stoga smo ju upitali koliko je suvremeni ples prepoznat, cijenjen pa i ‘tražen’ kod mladih u Zagrebu i Hrvatskoj u usporedbi s nekim drugim europskim zemljama.

Marginalizirani, ali vidljivost i potencijal je velik

-Smatram da je interes za ples u njegovim različitim estetikama i stilovima velik. Postoje mnoge organizacije, udruge, plesni klubovi koji nude različite programe, treninge, predstave za djecu i mlade. Scena se razvila, pa se u skladu s tim razvila i publika te interes. Međutim ako gledamo lokalni i državni interes prema plesnoj umjetnosti u usporedbi sa drugim sektorima, djelatnostima pa i umjetnostima tu je drugačija situacija. Još uvijek smo marginalizirani iako nam je vidljivost i potencijal velik – rekla je Larisa i nastavila.

-Naši kapaciteti su nedovoljno iskorišteni, strateški, strukturalno, produkcijski i na sve druge moguće načine. Što želim reći, plesni umjetnici, njihove organizacije i projekti puno su kvalitetniji i napredniji od institucionalne podrške koja ih prati. Stvari se jesu malo pomakle s mjesta, ali treba tu još puno zajedničkog rada, promišljanja te suradnje da svima bude bolje – istaknula je Larisa koju smo upitali što zapravo znači biti koreograf i plesač u Hrvatskoj, ima li dovoljno posla te koje projekte ‘TALE’ u posljednjih 20 godina bi posebno istaknula.

-To znači biti veliki entuzijasta, imati puno strpljenja i ljubavi. Radiš u rudniku. Posla je jako puno. Treba pomicati granice, mijenjati, biti vizionar. Inače, svi projekti, suradnje, nagrade i uspjesi jednako su važni. Oni su oplemenili i moje djelovanje, ali i djelovanje moje umjetničke organizacije. Važno je da rasteš i učiš, da si otvoren i da gledaš naprijed. Uz jasnu viziju i cilj koji te tjera naprijed. Bude teško i često nemoguće ali na kraju, a ‘TALA’ je primjer, snovi se ostvaruju – rekla je Larisa koju smo upitali koji su trenutni projekti na kojima radi, kao i planovi za jesen i zimu. 

Iskustvo iz showa ‘Ples za zvijezdama’

-Trenutni fokus je na novom prostoru TALA PLE(j)S, njegovom uspostavljanju, kontinuiranoj nadogradnji programa i infrastrukture, stvaranju potentnog okruženja i maksimalnih uvjeta za djecu, mlade, umjetnike i širu društvenu zajednicu. Naravno, da uz to ide pripremanje nove sezone 2022/2023, uvođenje novih edukativnih programa PC TALA, moja autorska predstava ‘Finalistice’, nastupi, igranje postojećih predstava, organizacija našeg cjelogodišnjeg rezidencijalno-istraživačkog festivala PLATFORMA HR i 2 EU projekta u koja smo uključeni te aktivnosti vezano za to. Ima još puno projekta koji su u tijeku ili kreću. Nadam se samo da nam jesen neće donijeti nove bolesti i pandemije, jer ispred nas je i globalna financijska kriza i recesija koja će donijeti nove izazove u svim sektorima a pogotovo u kulturi. To izdrži/preživi, pričat će – rekla je Larisa koju smo za kraj upitali kakva je iskustva nosi sa snimanja showa ‘Ples za zvijezdama’. 

-Emisija i ovogodišnja sezona je bila stvarno dinamična i zanimljiva, kako nama i sudionicima tako vjerujem i publici. Konkurencija je bila jaka. Svi mentori i zvijezde bili su predani, fokusirani, uporni tako da je napredak bio vidljiv. Mislim da su dobro slušali naše savjete i upute te ih primjenjivali. Što se tiče novih iskustava, jedan od mojih svakodnevnih poslova je pedagoški rad sa plesačima/cama tako da je bilo vrlo slično sjediti u žiriju savjetovati ih, davati im konstruktivne prijedloge kako nešto poboljšati ili uspjeti izvesti pojedinu koreografiju. Upoznala sam divne ljude, stekla i neka prijateljstva, bilo mi je jako lijepo. Za iduću sezonu, vidjet ćemo, vjerujem da se vidimo – zaključila je Larisa. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!