Bjelovarska škola dobila 8 puta skuplju ponudu za plin nego lani, Hrebak saziva hitan sastanak s ravnateljima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iako je nova školska godina još daleko, ravnatelji bjelovarskih škola se već sada hvataju za glavu. A zajedno s njima i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. Razlog – vrtoglav rast cijene plina kojemu, kako sada stvar stoje, nema kraja. Prije dva mjesec svi su ostali u šoku kada je bjelovarska IV. osnovna dobila ponudu za plin četiri puta skuplju od prošlogodišnje – umjesto 380 tisuća na godinu, cijena je skočila na 1,5 milijun. No, ovih dana se pokazalo da može i gore.

-Bjelovarska I. osnovna škola dobila je ponudu prema kojoj je cijena osam puta veća od prošlogodišnje, predviđeni troškovi su s prijašnjih 185 tisuća kuna skočili na 1,4 milijuna. Na žalost, to nije ništa neočekivano. Mnogi su se smijali kad sam na poskupljenje još u lipnju upozorio gradske udruge, a sada vidimo da su ogromna poskupljenja realnost  – kaže bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Dodaje kako osnivači škola neće moći riješiti ovaj problem bez intervencije države.

-Grad to može podnijeti jer nema puno škola, no što će biti s našim i svim drugim Županijama koje imaju puno više takvih ustanova. Sami to sigurno neće moći financirati – kaže Hrebak, dodajući kako će o tome problemu riječi biti i na idućim sastancima vladajuće koalicije. Sve i ako se pronađe odgovarajući model za relativno bezbolno pokrivanje troškova, to ne znači da je problem u potpunosti riješen.

-Pitanje je hoće li uopće biti plina za sve. Evo, I. osnovna škola je dobila samo jednu ponudu. Situacija na tržištu nije dobra i pitanje je što nas još sve čeka – kaže Hrebak.

U međuvremenu, u Gradu Bjelovaru traže načine da uštede koliko mogu.

-Planiram uskoro sazvati hitan sastanak sa svim ravnateljima škola te ću zatražiti od njih maksimalne mjere štednje. Naravno, djeci u školi ne smije i neće biti hladno, no vjerujem da postoji način da se energija troši racionalnije nego do sada – zaključuje Hrebak.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!