Županija se ograđuje od Upravnog vijeća JURE. Je li natječaj za ravnatelja zakonit?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Je li u pitanje doveden natječaj za novog ravnatelja i ravnateljicu Javne ustanove Razvojne agencije BBŽ (JURA) zbog činjenice da je predsjednik Upravnog vijeća te ustanove Kristijan Kalamiza dao ostavku ni tjedan dana nakon raspisivanja natječaja? U toj činjenici u Županiji, koja je osnivač JURE, ne vide problem.
-Činjenica da je predsjednik Upravnog vijeća JURA-e BBŽ Kristijan Kalamiza podnio ostavku u tijeku natječajnog postupka, formalno-pravno ne predstavlja problem, jer Upravno vijeće ima dovoljan broj članova da može donositi odluke. U skladu s čl. 6. st. 2. Odluke o osnivanju JURA-e, župan ima ovlast imenovati novog predsjednika Upravnog vijeća – odgovorili su na naš upit iz Županije, ne navodeći kad će župan imenovati novog predsjednika.
Kod spomenutog natječaja u oči bode i činjenica da nije sastavljen u skladu sa Statutom JURE, donesenom u svibnju ove godine. U tom dokumentu, naime, stoji kako se za ravnatelja može imenovati osoba koja ima visoku stručnu spremu i najmanje 5 godina radnog iskustva na rukovodećim poslovima u struci, dok je u natječaju specificirano da budući ravnatelj, uz 5 godina iskustva, mora imati „VII. stupanj stručne spreme društvenog smjera“. Da je spomenuti detalj sporan slažu se i u Županiji.
-U Zakonu o ustanovama stoji da se ravnateljem može imenovati osoba koja ispunjava uvjete određene zakonom, aktom o osnivanju i statutom ustanove. Prema tome, smatramo da Upravno vijeće nije trebalo staviti uvjet kojim kandidat za ravnatelja mora imati „VII. stupanj stručne spreme društvenog smjera“, no o tome Vam odgovor treba dati Upravno vijeće koje je usvojilo takav tekst natječaja i koje će, sukladno Statutu JURA-e, odlučivati o ishodu natječajnog postupka – kažu u Županiji, no ne navode kome bismo točno trebali postaviti to pitanje, s obzirom na činjenicu da je Upravno vijeće županijske razvojne agencije od ovoga tjedna ‘obezglavljeno’.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!