Bunari su prazni, vatrogasci ne prestaju razvoziti cisterne, a u jednom gradu vodu su počeli krasti!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Europa se suočava s najsušom klimom u posljednjih 1200 godina. Zbog ekstremne suše je gotovo presušila talijanska rijeka Po, ni njemačka Rajna se ne drži dobro, a u dijelovima Francuske i Španjolske su presušile slavine. Ni Hrvatska nije pošteđena, a iako izuzev daruvarskog područja s javnom vodoopskrbom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema poteškoća, to se ne bi moglo reći za bunare. Pune ruke posla s dovozom vode građanima koji nemaju gradski vodovod imaju bjelovarski vatrogasci.

-Ove godine smo imali nekih 90 tura, 90 usluga prijevoza pitke vode, a od toga je u sedmom i osmom mjesecu bila polovina tih tura, dakle 45 tura otpada na posljednjih mjesec i pol dana – kaže zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Bjelovar Davor Đalog.

Zapovjednik JVP Bjelovar Davor Đalog

To je čak 55 posto više nego prošle godine. Za cisternu od osam tisuća litara vode u Bjelovaru građani moraju izdvojiti oko 500 kuna pod uvjetom da su u radijusu do osam kilometara s tim da nema jamstva da će voda i ostati u njihovu bunaru. Nerijetko se desi da dio za dan ili dva oteče. Vodu u bunare koji su presušili ili gotovo presušili redovito dovoze i Voda Garešnica i garešnički vatrogasci kao i oni čazmanski.

-Svakodnevno vozimo, mislim da nema dana da se ne vozi barem jedna cisterna vode našim građanima. Taj se broj u usporedbi s posljednjih nekoliko godina ipak malo smanjuje jer su Grad Čazma i Komunalije ipak u svako selo uveli gradski vodovod – navodi zapovjednik JVP Čazma Tihomir Brnjanec.

Sušno ljeto je i na garešničkom i bjelovarskom području uzrokovalo i veći broj zahtjeva za priključenjem na gradski vodovod, ali to što zbog ograničenog broja zaposlenika što zbog procedure ne ide brzo.

-Sada je povećan broj zahtjeva za priključenje, ali to ima svoju proceduru i ne može ići preko noći. Prvi uvjet koji treba zadovoljiti je da su objekti legalizirani. Inspekcija mora dati suglasnost na uvjete za priključenje, a poslije toga mi radimo tehničke uvjete i građani mogu pristupiti izradi priključka – tumači predsjednik Uprave Vodnih usluga Bjelovar Ivan Ivančić.

Predsjednik Uprave Vodnih usluga Bjelovar, Ivan Ivančić

I dok neki vodu kupuju, neki ju kradu. U Garešnici su tako dva puta uhvatili lopove koji su pokušali ukrasti vodu na hidrantu i prijavili ih policiji.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!