Županija je spremila novi paket mjera za poljoprivrednike, evo za što će se sve dijeliti novac

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Spreman je novi paket županijskih potpora za poljoprivrednike koji je oblikovan isključivo prema potrebama i željama samih poljoprivrednih proizvođača s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Kako doznajemo od županijskog pročelnika za poljoprivredu Zlatka Pavičića, u visokoj je fazi završetak samog javnog poziva.

-Moram naglasiti da dokumentacija stvarno neće biti komplicirana, a prihvatljivi troškovi će biti od 1. siječnja ove godine. Mjere će moći koristiti fizičke i pravne osobe s područja naše županije koje su upisane u agenciju za plaćanje u poljoprivredi ili dobivaju poticaj ili izravna plaćanja – tumači pročelnik Pavičić, otkrivajući kako je za nove poljoprivredne subvencije ove godine u županijskom proračunu osigurano 2,5 milijuna kuna, što je oko 600 tisuća kuna više nego lani.

Na popisu je čitav niz mjera.

-Predvidjeli smo subvencije za biljnu i voćarsku proizvodnje, tu smo osigurali 250 tisuća kuna. Zatim je tu subvencija ekološke proizvodnje, dosta atraktivna mjera gdje sufinanciramo dio troškova za nadzor i izdavanje potvrde za ekološku proizvodnju. Naravno, tu je i subvencija stočarske proizvodnje za što smo osigurali 350 tisuća. Posebno mi je drago jer smo za tu mjeru povećali iznos sa 100 tisuća kuna – kaže pročelnik.

U planu je i potpora za plaćanje premije osiguranja ratarskih usjeva.

-Tu smo mislili prvenstveno na povrćare na otvorenim površinama i višegodišnjim nasadima. Riječ je o vrlo atraktivnoj mjeri, telefon nam najmanje 10 puta zazvoni za tu mjeru. Ponavljam, prihvatljivi troškovi su od 1. siječnja i svi koji su sklopili policu do ovog trenutka moći će se naravno prijaviti – kaže pročelnik.

Na popisu je i subvencija obrazovanja poljoprivrednika kroz stručna osposobljavanja za zanimanje u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, organizaciju seminara, radionica i sl.

-Trenutno imamo nešto manje od 5 posto visokoobrazovanih nositelja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i želimo podignuti tu ljestvicu – kaže Pavičić.

Nadalje, među mjerama je i sufinanciranje razvojnih projekata u poljoprivredi, potom subvencije za pčelare, okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta, potpora za kupnju i prodaju ambalaže za voće i povrće, poticanje prodaje poljoprivrednih proizvoda.

-Javni poziv će biti raspisan između 15. i 20. kolovoza. Pozivam sve poljoprivrednike da se prijave. Obrasci će biti dostupni na stranicama BBŽ, a moći će se podignuti  i na porti Županije – zaključuje Pavičić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!