BBŽ na izboru za najuzorniju predstavlja vinogradarka Ankica Gašparec koja među trsovima živi svoj san

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – Osmog listopada u Međimurskoj županiji će se održati još jedan izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu. Prilika je to da žene sa sela pokažu što sve rade, kolik je njihov doprinos opstanku i razvoju ruralnih sredina, ali i da sruše pokoju predrasudu o seoskim ženama. Bjelovarsko-bilogorsku županiju predstavlja dišnička vinogradarka i vinarka Ankica Gašparec. U vinogradarstvu je već gotovo četiri desetljeća i ona i suprug su sami podigli gotovo sve nasade. Bez obzira bila godina dobra ili loša ustrajali su, zasadili tablu po tablu graševine, autohtonog moslavačkog škrleta, frankovke i chardonnaya i došli do današnjih 3.800 čokota. U taj se posao Ankica Gašparec zaljubila još kao dijete. To je, ponosno ističe, njen put i njen san.

-Kao mala morala sam raditi, mislim morala – htjela sam pomagati i raditi u vinogradu i ta ljubav za selo i stvaranje je ostala. Na kraju krajeva i vino je jedan oblik umjetnosti jer se svaki put može doći do drugog rezultata – priča nam gospođa Ankica.

Foto: Udruga Uzorne hrvatske seoske žene

Osvajala je ona za svoja vina brojna priznanja i medalje. Mukotrpan je to posao, u doba intenzivnih radova u vinogradu je već u pet ujutro, ali ne bi ona svoje trsove mijenjala ni za što. Dok god ju zdravlje služi njen je život u vinogradu i s vinogradom.

-Prvo kada se ustanem moram obići vinograd i vrt i vidjeti sve što se dogodilo preko noći, sve što je u posljednja 24 sata naraslo. Znam gotovo svaki trs, kakva je situacija – navodi Gašparec.

Gašparec je i predsjednica Udruge vinogradara i voćara Grada Garešnice, marljivo radi na edukaciji, ali i na očuvanju običaja. Ponosna je majka dvoje djece i šestero unučadi, a kandidaturu koja joj je došla iz Bjelovarsko-bilogorske županije je rado prihvatila.

-Kako ne bih pristala kada me je nakon 40 godina svakodnevnog rada netko prepoznao na nivou županije. Mislim da je već i to velika čast – ističe Ankica Gašparec.

Ozbiljno i savjesno će, kaže, predstavljati svoj Dišnik i svoju Garešnicu kao i županiju, ali ne zamara se time koje će mjesto na državnom natjecanju i osvojiti. I sama kandidatura je za nju, kaže, pobjeda.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!