Kome su društvene mreže važan alat komunikacije s građanima, a tko ne voli biti u prvom planu?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Drage naše društvene mreže. Danas tko ih nema kao da ne postoji, a kako vrijeme prolazi, sve je teže odgovoriti na pitanje „kako smo uopće živjeli bez njih?“ Prednosti i nedostatke istih teško je nabrojati na prste ne samo jedne ruke, ali ovoga puta pokušat ćemo iz društvenih mreža izvući nešto lijepo i poučno.

Komentari su nezaobilazni dio svih objava, a kada prsti političara „nabace“ neki komentar, rasprava je gotovo pa zagarantirana. Razmišljajući o najaktivnijim političarima na društvenim mrežama s ovih prostora, prvo su nam na pamet pali bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak te šef čazmanskih Komunalija Ivan Beljan, a svojom nedavnom raspravicom naše su tvrdnje i potvrdili. No, nećemo se vraćati na tu priču već provjerimo što to oni, ali ne samo oni, misle o prednostima, ali i nedostacima njihovog aktivnog internetskog života.

– Sve ovisi kakav si profil političara, ako si otvoren, transparentan i smatraš da su ti građani jako važni, onda je red da im pokloniš određeno svoje vrijeme te da odgovaraš na njihove kritike i savjete. Cijeli sustav društvenih mreža zahtjeva puno energije, ali s druge strane građani su jako zadovoljni načinom na koji to radimo jer imaju osjećaj da si stalno dostupan i da mogu do svog gradonačelnika doći doslovce u roku od pola sata. Ja sam doista vrlo aktivan, odgovaram brzo i mislim da to građani od mene očekuju – kaže Hrebak.

Hrebakovi politički neistomišljenici znali su mu reći da za vrijeme sjednice Gradskog vijeća tipka po mobitelu.

– Sjednica Gradskog vijeća je meni bitna, ali jednako mi je bitno odgovaranje na određene probleme. Jednostavno sam na raspolaganju 24 sata, neovisno jesam li na sjednici Gradskog vijeća, u Hrvatskom saboru ili kod kuće. Građani to vrlo dobro znaju, pogotovo kada vide da se problemi rješavaju brzo i ekspresno. Mislim da su društvene mreže postale vrlo važan segment, a političari koji ih nemaju će sve više pripadati prošlosti – dodaje.

Da su društvene mreže postale standard slaže se i Ivan Beljan.

– Tehnologija je napredovala i direktno možemo utjecati na situaciju. Primjerice zadnja tema vezana uz pitanje Daruvara i vodoopskrbe, reagirali smo odmah što znači da se putem društvenih mreža može doći do napretka. Postoje dobre i loše strane i s novinarske strane i s naše, ali neke stvari treba praštati i ići prema pozitivi. Ima tu i političkog prostora za reklamiranje što je također u jednom postotku legitimno – kaže Beljan.

S novinarske strane Beljan se dotaknuo našeg članka o njegovoj imovinskoj kartici, no kako i sam kaže, to je medijski prostor.

– Nije problem sama objava, ali može postojati opasnost. Moram se pohvaliti da sam jedan od najjačih sa svojim albumom starih razglednica grada Bjelovara, ali može mi netko doći i to maznuti. Možda neke objave nisu skroz do kraja korektne, ali svjestan sam da je to medijski prostor – dodaje.

Osim Hrebaka i Beljana gdje moramo spomenuti i vrlo aktualnog dogradonačelnika Igora Brajdića, komentar na portalima voli ostaviti i Bojana Hribljan.

– Smatram da je komunikacija s građanima za jednog političara koji treba raditi za opće dobro – izuzetno važna, a sa samom komunikacijom s građanima može dobiti pravu sliku o politici koju vodi. Kada se bavite politikom i bilo što komentirate, trebate biti spremni na negativne komentare. Uvijek ima ljudi koji sve kritiziraju, ali nije svaka negativna kritika loša kritika. Treba kritiku razmotriti i prije svega vidjeti od koga ona dolazi. Mene je iskustvo politike naučilo da nije važno što je rečeno već tko je rekao. Prema tome, ako je kritika došla od nekoga koga cijenite kao osobu, bio on/ona političar ili netko drugi, naravno da težina njegovih/njezinih riječi ima veće značenje. Svakako komunikacija treba postojati pa ponekad i ona negativna. Nisu ni moji komentari nekada pozitivni, ali važno je da ne budu zlonamjerni – smatra Hribljan.

Hribljan je izuzetno pohvalila političare koji se obrate svojim građanima i putem društvenih mreža.

– Bez obzira na jače medije poput televizije, društvene mreže su strašno rasprostranjene i zato imaju veliki utjecaj. I u našem gradu vidimo da se političari sve više služe društvenim mrežama što mislim da je jedan dobar i moderan put. Politika ni ne smije biti odvojena od građana već oni u politici moraju aktivno sudjelovati. Već desetljećima je zanemareno da građani budu aktivni, a upravo političari mogu kod građana aktivirati odgovornost. Sinergija mora biti, političar je izabran od građana. Svakako jedna ozbiljan i moderan političar treba koristiti društvene mreže kojim se danas doista služe svi, od najmlađe do najstarije dobi – poručuje Hribljan.

Jedan od političara koji se ipak drži dalje od društvenih mreža je gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh. S obzirom na to da nema naviku komentirati na društvenim mrežama niti ima društvene mreže, njegov komentar o temi bio je vrlo kratak, ali jasan.

– Ja volim voditi politiku na način kao nogometni sudac, da odsudi dobru utakmicu, a da ga nitko ne primijeti. To nema veze s transparentnošću već mojom osobnošću. Ne želim biti u prvom planu. Želim biti skroman i kada nešto veliko radim, a nije mi naravno ugodno ni kada me se spominje u negativnom kontekstu. Tako da balansiram da budem negdje u sredini – kaže Mađeruh.

Jedno je sigurno, od društvenih mreža možda možemo pobjeći, ali teško da ćemo se sakriti.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!