[FOTO] Tisuće vjernika iz cijele županije na svetkovini Velike Gospe u Novoj Rači

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jedan od najvećih i hrvatskim katolicima zacijelo najdražih blagdana je Velika Gospa. 

Osnutkom Bjelovarsko-križevačke biskupije 2009. prvi bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak godinu dana kasnije odlučio je, za svoju biskupiju, župnu crkvu u Novoj Rači proglasiti Marijanskim Svetištem. Nije to bilo slučajno, duga je tradicija štovanja Gospe baš u tom kraju.

Svečano misno slavlje i danas je Novoj Rači predvodio mons. Vjekoslav Huzjak. Nazočili su brojni vjernici iz cijele županije, a među njima i brojni nositelji političkih dužnosnici, načelnici općina, a ponovno je bio tu i župan Marko Marušić.

Huzjak je u propovijedi podsjetio na duhovnu dimenziju blagdana i pozvao na skrušenost i molitvu pa i za kišu koja je neophodna ovih dana i mjeseci u sušom poharanoj Hrvatskoj.

Velika Gospa je blagdan kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere da je Blažena Djevica Marija, vazda djevica, po završetku svoga zemaljskog života dušom i tijelom uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.

Osim svete mise, cijela je Nova Rača veliki kram gdje se može kupiti sve od igle do lokomotive. Na žalost, nakon 45 minuta čekanja u redu, jedino se nije moglo kupiti odojka s ražnja koji je bio prodan, a za drugi je trebalo čekati još dva sata. Tako smo Raču napustili ispunjeni pozitivom, vjerom, ali da nije bilo lovaca i vrhunskog gulaša, otišli bismo gladni sočnih specijaliteta s ražnja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!