Kad želiš više od običnog godišnjeg odmora, odeš u New York. Martina i Svetin su to učinili i – nisu požalili!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarska pedagoginja, instruktorica joge i suradnica portala Klikni.hr Martina Hautman Matijaš dio godišnjeg odmora ovoga je ljeta sa suprugom provela u Velikoj jabuci. Martina i Svetin veliki su zaljubljenici u putovanja i već su obišli brojne svjetski poznate destinacije, a ovih dana kvačicu su stavili i na New York. Martinine dojmove i fotografije sa zanimljivog putovanja objavljivat ćemo u nastavcima na našem portalu. Uživajte u prvome!

Kako napisati putopis o gradu u kojem je snimljeno toliko filmova, toliko reklama i toliko nam svima djeluje poznato, a da nije dosadan i s podacima koji se lako pronađu na Internetu!? Iskreno, nemam pojma, ali ‘ajmo probati!

Kad sam prijateljici rekla kako planiramo u New York rekla mi je da nije ni znala da me zanima taj grad jer me više doživljavala kao nekoga tko putuje u malo egzotičnije krajeve. Hm, istina da mi nije bio visoko na listi prioriteta, ali poklopilo se nekoliko čimbenika i osjetila sam kako je pravo vrijeme upravo za posjet središtu zapadne civilizacije:

a) ukinute su vize za putovanje (ok, ne u potpunosti, još se uvijek ispunjava obrazac na internetu, plaća se 21 $ po osobi i čeka se odobrenje nekoliko dana. Obrazac je velik i treba oko pola sata da ga se u miru ispuni),

b) naivno sam mislila kako pandemija još traje pa će ljudi manje putovati (ovaj dio se pokazao netočnim),

c) uskoro punim okrugli rođendan, a kao zaljubljenik u putovanja još nisam posjetila Veliku jabuku i to je trebalo ispraviti,

d) i zadnje, ali ne manje važno – prijateljica s kojom me veže 29 godina života i dvostruko DA u ulogama vjenčanih kuma, živi, radi i podiže obitelj upravo u NYC.

Naši klinci ove godine nisu željeli s nama, odlučili su cijelo ljeto provesti na Jadranu pa smo složili dosta jak plan i program toga što želimo vidjeti.

Putovali smo s KLM-om (preljubazno osoblje, osrednja hrana, korektna ponuda filmova i glazbe, osim maramica za ruke i deke, ne dobije se ništa drugo (nema dodatnih čarapica, paste za zube, maski za oči, balzama za usne i sličnih radosti). Ukoliko odlučite putovati s njima, obucite se SLOJEVITO! U avionima je uvijek hladno, ali u ovom smo se smrzli! Onako pravo, do kostiju. Ali, letovi su bili na vrijeme, ugodni i bez turbulencija, laganog slijetanja – za svaku pohvalu! E da, ima i net na pola sata, kažu. Nama baš i nije radio.

Letjeli smo iz Splita za Amsterdam, cca 2 sata i sitno minuta te Amsterdam New York još 8 sati (u povratku 6 sati i 20 min!). Još nešto – ukoliko letite iz Splita, u Amsterdamu očekujte da vas barem dva puta testiraju na drogu. Prvi put će vas onako filmski dočekati nekoliko minuta nakon što sletite i krenete se kretati nizozemskim aerodromom, dosta strogo i rezervirano, a sat vremena prije veznog leta dobit ćete poziv preko SMS poruke i preko displeja na aerodromu da se javite na pult prije ulaska u avion radi dodatne kontrole. Doduše, oni će napisati da se javite jer im nedostaju neki vaši podaci, a zapravo će vam još jednom trakicama prelaziti po rukama, hlačama, čarapama i cipelama pa te trakice stavljati u one uređaje. Čuvari granica to stalno rade – la cocaina.  Kažu carinici da je to standardna procedura jer Amerikanci ne vjeruju splitskom aerodromu. Ima to svojih prednosti – nakon pregleda, ulaziš prvi u avion!

Ok, ovaj dio nije baš bogat dojmovima iz grada, ali negdje je trebalo probiti led, polako uskoro će bolji dio!

Sletjeli smo na JFK, 15 milja od centra grada. Na ulazak u Ameriku čekali smo više od sat vremena. Carinik nas je pitao gdje odsjedamo, je li ovo naš prvi posjet Americi i uzeo nam otiske prstiju. Za ulazak u zemlju potrebna je covid potvrda tj. potvrda o cijepljenju. Nas doduše nitko osim u Splitu nije tražio tu potvrdu, ali na stranicama njihove ambasade piše da je obavezna. Maske su obavezne u javnom prijevozu i prijedlog je da ih se nosi u muzejima. ali rijetko tko ih zapravo nosi.

Od aerodroma do svoje destinacije možete taxijem ili Uberom za 70- 90 $, možete i helićem za cca 250$ (5 minuta traje vožnja), a možete i javnim prijevozom. U tom slučaju, prvo idete na air train do Jamaice, koji plaćate nakon vožnje ( čisto da ne bauljate okolo kao mi i ne tražite gdje i kako do karte, 8$). I nakon toga sjednete na podzemnu do svoje destinacije. Sveukupno će vas ispasti 11$ po osobi. Više o tome na linku: https://www.jfkairport.com/to-from-airport/air-train

I eto vas – otprilike 17 sati nakon što ste krenuli – izlaskom iz podzemne ugledate -Mr New York itself! I divan je, stvarno jest!!!!

Više u samom gradu pročitajte uskoro, u novim nastavcima…


PODIJELI S PRIJATELJIMA!