Ponovno se priča da Bjelovarski list dobiva novog vlasnika. Ima li u glasinama ovoga puta istine?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarski list, županijski tjednik s dugogodišnjom tradicijom, dobiva novog vlasnika. Informacija je to koja se ovih dana proširila u novinarskim krugovima u Bjelovaru. Očekivano, izazvala je veliko zanimanje s obzirom da se već neko vrijeme priča kako spomenuti medij traži kupca.

Iako se već nekoliko puta šuškalo da su novine već prodane, ovoga puta glasine su nešto konkretnije. Spominju se dva moguća kupca. Prvi je misteriozni mladi poduzetnik iz Zagreba. Njega u razgovorima s uposlenicima spominje sadašnji nakladnik. To su nam danas potvrdila tri sugovornika zaposlena kod trenutnog nakladnika.

Drugi je navodno bjelovarski poduzetnik koji je već ranije pokazivao interes za ulazak u svijet medija, no konkretnog iskustva na tom području – još nema. Taj drugi mogući kupac češće se spominje u lokalnim političkim krugovima.

Koliko je istine u svim tim pričama odlučili smo provjeriti na izvoru informacija, kod samog vlasnika (nakladnika) Bjelovarskog lista Zvjezdana Crlenjaka. U kratkom telefonskom razgovoru Crlenjak nam je kazao kako novine – nije prodao.

-O prodaji Bjelovarskog lista se priča već nekoliko godina, no sve su to rekla-kazala priče. Bjelovarski list nisam prodao, a kad to učinim, vama prvima ću javiti – odgovorio je Crlenjak na pitanje portala Klikni.hr.

Da nikakve konkretne kupoprodaje (za sada) nije bilo potvrđuje i podatak iz sudskog registra u kojem se vidi kako je upravo Crlenjak i dalje osnivač i osoba ovlaštena za zastupanje tvrtke Radio Terezija d.o.o. u sklopu koje izlazi i Bjelovarski.

U dolazak novog vlasnika, kako doznajemo, malo vjeruju i sami zaposlenici. Tvrde da je i ranije bilo priča o prodaji i da su one bile sve glasnije što su  financijski problemi unutar sustava u sklopu kojeg funkcionira i Bjelovarski list bili izraženiji. A kada bi neka županijska tvrtka ili privatnik „nalinkan“ na Županiju premostio probleme, priče o prodaji bi utihnule.

Javna je tajna kako je Bjelovarski list, kao i ostali mediji u vlasništvu Crlenjaka, do prošle godine, posredstvom bivšeg župana Damira Bajsa imao na raspolaganju gotovo neograničene prihode od oglašavanja Županije i firmi pod njezinim utjecajem, i to mimo bilo kakvih pravila.

I kada su promjenom vlasti mediji očekivali pravedniju raspodjelu, novi je župan najprije nepravedno znatno smanjio sredstva za medijsko oglašavanje i promociju, ali i uveo jasne kriterije.

Dakako, bilo kakvi kriteriji nisu išli na ruku onome tko je prije dobivao višestruko i mimo kriterija, što se odrazilo na njegovo poslovanje.

Kako doznajemo od zaposlenika dotičnog nakladnika, oni ne vjeruju previše u priču o prodaji. Jer, kažu, okolnosti ne idu u prilog prodaji. Tržišna vrijednost Bjelovarskog lista danas je daleko od one koju je imao prije samo dvije tri-godine.

U ovom trenutku, kažu, jedina prodaja koja je moguća jest ona pod političkim pokroviteljstvom.

Čijim, za njih nema dvojbe. Jedini medijsko politički pokrovitelj u ovom slučaju može biti čovjek s čijom strašću prema medijima su se upoznali svi novinari koji su ikad imali prilike surađivati s njim, a to je bivši župan.

Problem je u tome što je medij pod političkim pokroviteljstvom danas osuđen na propast, tvrde sadašnji i bivši zaposlenici Bjelovarskog lista s kojima smo razgovarali, a koji su iz razumljivih razloga željeli ostati anonimni.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!