Koestlin prvo polugodište završio s višemilijunskim gubitkom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Najslađa bjelovarska tvornica prvu polovicu godine završila se s gubitkom od 2,08 milijuna kuna, vidljivo je iz izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi. S obzirom da je u istom razdoblju prošle godine Koestlin poslovao s 3,6 milijuna kuna plusa, vidljivo je da je profitabilnost značajno smanjenja unatoč povećanju poslovnih prihoda.

„Ukupni poslovni prihodi iznose 72.854 tisuća kuna i veći su za 10% u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada su iznosili 66.071 tisuća kuna. Unatoč brojnom povećanju konkurencije i njihovih niskih cijena Koestlin d.d. nastoji zadržati tržišne udjele razvijanjem proizvoda visokokvalitetnog okusa i nutritivno zdravih sastojaka te redizajnom ambalaže”, stoji u izvješću.

S druge strane, poslovni rashodi rasli su brže.

„Ukupni poslovni rashodi iznose 75.219 tisuća kuna i veći su za 16 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uglavnom radi povećanja materijalnih troškova koji čine najveći udio u poslovnim rashodima”, navodi Uprava.

Koestlin danas puno više prodaje na inozemnom nego na domaćem tržištu. Štoviše, na inozemnom tržištu prodaja je skočila 28 posto, dok je na domaćem zabilježila 15-postotni pad. Poljska, BiH, Slovenija i Velika Britanija i dalje su najveća izvozna tržišta bjelovarskog konditora.

Što se pak tiče bliske budućnosti, velika su očekivanja od uspješne turističke sezone zbog „povlačenja” koronavirusa, ali poslovanje će biti pod pritiskom zbog izazova u kanalima nabave sirovina i materija.

„Također cijene inputa su u velikom porastu za koji se ne zna kada će završiti. S obzirom na sve navedeno, rukovodstvo nije u stanju pouzdano procijeniti učinak s obzirom na to da se situacija mijenja iz dana u dan, ali računajući na brz oporavak gospodarstva primijeniti će se način poslovanja koji će omogućiti brzu prilagodbu na isti. Dugoročan učinak može utjecati i na obujam trgovine, novčane tokove te profitabilnost. Unatoč navedenom, na datum izdavanja ovih financijskih izvještaja Društvo i dalje podmiruje dospjele obveze te, slijedom toga, sastavlja financijske izvještaje pod pretpostavkom vremenske neograničenosti poslovanja”, stoji u izvješću Uprave.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!