Jedan bjelovarski političar ne skuplja samo političke poene, nego i stvarno nešto vrijedno

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dok političari, direktori, svoje imovinske kartice pune kućama, stanovima, vikendicama, automobilima, umjetninama… Ivan Beljan, dužnosnik i direktor u jednoj osobi, među svoju vrijednu imovinu naveo je zbirku razglednica.

Prva razglednica koju je nabavio

Strast za skupljanje razglednica otkrio je prije 15-ak godina i danas je ponosni vlasnik kolekcije od 220 originala, razglednicima s motivom Bjelovara.

Prema njegovim saznanjima, grad Bjelovar je slikan na oko 500 različitih primjeraka pa Beljan nastavlja potragu za novim primjercima. Vjeruje kako se tim hobijem bave još najmanje dva, tri sugrađana pa se nudi za razmjenu “duplića”.

Najstariji primjerak je iz 1890. godine, a u kolekciji su i najnovije iako danas razglednice više gotovo nitko ne kupuje i ne šalje. U Beljanovoj zbirci su primjerci koji su poslani na razne adrese s porukama bračnim drugovima, prijateljima, rodbini… Tako i poleđine tih doista jedinstvenih primjeraka pričaju svoju priču.

Beljan je pasionirani kolekcionar. Imao je zbirku svih stripova o Zagoru i kad ju je prodao potpuno si je opremio sobu dobivenim novcem. Sestra mu je, naravno, skupljala salvete.

Uz motive svoga grada, Beljan je (iako hajdukovac) prikupio i razglednice sa slikama NK Dinama izdanih u povodu osvajanja trofeja poput prvenstva ili kupa. Među njima je i jedna “zvučna”, razglednica-gramofonska ploča na kojoj je pjesma “Plavi, plavi” u izvedbi grupe Dalmacija, izdana u Beogradu!?

Najviše primjeraka za svoju zbirku Beljan je nabavio na buvljacima, uglavnom na zagrebačkom Britancu.

Ne pada mu na pamet prodavati zbirku, ali kada bi je prodavao, cijena ne bi mogla biti niža od 40.000 kuna. Razmišlja o tiskanju knjige u kojoj bi objavio najzanimljivije primjerke, koja će pričati posebnu priču o gradu i vremenu kada su nastale.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!