Hrvatska je europski rekorder, kako po darivanju organa stoji BBŽ?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatska se može pohvaliti time da ima najveći broj darivatelja organa po glavi stanovnika u Europi, a u tome ju nije omela ni pandemija! Prema podacima Ministarstva zdravstva prošle godine je broj transplantacija bio 26,5 posto veći nego 2020. Lani je zabilježeno 268 primatelja organa i 121 darivatelj što je stopa od 29,5 posto na milijun stanovnika. Presađena su 124 bubrega, 34 srca, 9 pluća, 104 jetre, tri kombinirane transplantacije bubreg-jetra, šest kombiniranih transplantacija bubreg-gušterača, a evidentirano je i pet transplantacija bubrega živih donora. Kod kliničkih bolnica rekorder je zagrebački KBC Sestre milosrdnice koji je lani imao 23 darivatelja dok je kod općih bolnica najviše darivatelja, njih 17 zabilježeno u Općoj bolnici Varaždin. Odnedavno se u program darivanja organa uključila i Opća bolnica Bjelovar.

-Zbog organizacijskih poteškoća tek smo prošle godine započeli postupak eksplantacije organa, što je veliki korak za našu bolnicu. Radi se o multidisciplinarnom postupku, koji zahtijeva timski rad i u OB Bjelovar formiran je tim koji čine dva anesteziologa ( koordinator i pomoćnik koordinatora) koji su tijekom 365 dana spremni dijagnosticirati moždanu smrt, dobiti suglasnost od obitelji za eksplantaciju i pokrenuti čitavi postupak, koji uključuje veliki tim ljudi, da bi došlo do eksplantacije organa koji bi nekome omogućili daljnji nastavak života. Tijekom 2021. Imali smo jednu, a tijekom ove 2022. godine dvije eksplantacije. U oba slučaja radilo se o višeorganskim eksplantacijama ( jetra i bubrezi) koji su bili implantirani odgovarajućem davatelju u nekoj od Kliničkih ustanova u Hrvatskoj – navodi se u odgovoru ravnateljice Opće bolnice Bjelovar Sanele Grbaš Bratković koja obiteljima zahvaljuje što su pristale da se organi njihovih najbližih transplantiraju.

U Hrvatskoj se mogućim darivateljem organa smatra svaka preminula osoba koja se za života tome nije izričito protivila, a iako zakon ne propisuje obvezu traženja dozvole za eksplantaciju organa od obitelji umrle osobe, u praksi se poštuje stav obitelji. Zbog toga je izuzetno bitna donorska kartica jer ako ju je preminula osoba imala i time izrazila pozitivan stav obitelj u pravilu poštuje volju preminule osobe, a donorska kartica se može zatražiti kod liječnika primarne zdravstvene zaštite. Osobe koje poslije smrti ne žele darovati organe i tkiva trebaju popuniti Izjavu o nedarivanju kod izabranog liječnika obiteljske medicine, koje se upisuju u registar nedarivatelja pri Ministarstvu zdravstva. Inače, i potpuno zdravi 80-godišnjaci mogu darivati organe, a organi samo jedne osobe mogu spasiti čak osam života.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!