Umro Mirko Grbešić, vlasnik najslađe bjelovarske tvornice

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Širokobriješki poduzetnik Mirko Grbešić, vlasnik poslovne grupacije Mepas u čijem je sastavu i bjelovarski Koestlin, umro je nakon duge i teške bolesti u 62. godini života, javljaju BiH mediji.

Grbešić je rođen 11. kolovoza 1960. u Širokom Brijegu. Svoj poslovni uspjeh počeo s trgovinom pa je tako 1989. godine osnovao tvrtku Mepas d.o.o. koja se bavila proizvodnjom i prodajom mesa, te ubrzo postala jedna od najjačih u toj branši u Hercegovini, prenosi portal raport.ba.

Potom se počeo baviti uvozom i distribucijom hrvatskih i stranih brandova u Bosni i Hercegovini. Godine 1995. dovršena je zgrada Mepasa s velikim skladišnim prostorom u Širokom Brijegu, nakon čega se tvrtka širi. Skladišni prostori osigurani su i u Sarajevu, Tuzli te Banjoj Luci. 1998. je za 20 milijuna njemačkih maraka, što je tada bio prilično velik novac, kupio osječku Saponiju. Nakon toga je postao vlasnikom bjelovarskog Koestlina.

Za osječki Kandit dao je šest miliona eura te još prilično uložio kako bi se brand vratio na police i među potrošače. Uz to, preuzeo je obvezu da će do 2014. premjestiti tvornicu s postojeće lokacije i napraviti novu u osječkom predgrađu Nemetinu. Ta investicija je vrijedna 20 milijuna eura.

Godine 2000. godine Mepas otkupljuje tvrtku metalne proizvodnje i ugradnje Metalac iz Širokog Brijega. Grbešić je također postao vlasnikom Maraske i Brodomerkura. Dvije godine kasnije u Mostaru je otvorio najveći trgovački centar u Bosni i Hercegovini koji se prostire na skoro 100 tisuća kvadratnih metara a nosi naziv Mepas Mall.

“Centar je građen na način da vizualno, koncepciji i sadržajno prati sve aktualne trendove kada su u pitanju centri ovog tipa u Europi”, rekao je tada Grbešić.

Za njegovo poslovno carstvo karakteristika je stalan ali ne prebrzi rast. Na poslovanje njegovih tvrtki kao ni na način stjecanja vlasništva nad njima, nema primjedbi ni u BiH ni u Hrvatskoj.

„Poslovna politika koju vodimo na svim tržištima je jasna, legalna i transparenta, tako da ne dajemo povoda za bilo kakve špekulacije“, govorio je.

S vremenom i bez skandala, izrastao je u jednog od vodećih poduzetnika u BiH.

Grbešić je financirao rad lokalnih sportskih klubova, a poznat je kao osoba koja je rado sudjelovala u humanitarnim akcijama. Također, bio je na glasu zbog socijalne osjetljivosti i spremnosti pomoći ljudima u nevolji, navodi portal raport.ba.

U Koestlinu, kako neslužbeno doznajemo, proglašen je dan žalosti i sutra se neće raditi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!