Ne navodnjavamo ni hektar površine i tako će ostati godinama…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Aktualna suša ponovno je aktualizirala pitanje navodnjavanja. Plan navodnjavanja napravljen još 2010. je pokazao da u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji pod javnim navodnjavanjem može biti 6.636 hektara.

Znate li koliko se hektara navodnjava kroz neku od javnih akumulacija? Nula jer niti jedan od osam projekata nije napravljen. Projekt akumulacije Kaniška Iva-Kapelica kod Garešnice pokrenut je još 2012. da bi tek 2017. u anketi 74 posto vlasnika zemlje izjavilo da bi koristilo navodnjavanje. Sada, deset godina od pokretanja se čekaju rezultati treće analize položaja brane zbog strukture tla i pokaže li se ona dobrom tek treba riješiti imovinsko-pravne odnose i izraditi projekt. To će trajati godinama.

-Ako zapnemo precizno iz datuma u datum prateći rokove, negdje otprilike 2028. bi akumulacija trebala biti gotova. Ako napravimo glavni projekt u normalnom roku i normalnom brzinom, glavni projekt bi trebali imati početkom 2024. godine – navodi županijski pročelnik za poljoprivredu Zlatko Pavičić.

Ta 106 milijuna kuna vrijedna akumulacija na garešničkom području bi trebala navodnjavati 433 hektara. Znatno veću površinu od tisuću i 300 hektara će navodnjavati druga akumulacija koja je u planu, ona Miletinac-Končanica koja je važna zbog obrane od poplave, navodnjavanja poljoprivrednih površina, ali i slatkovodnog ribnjačarstva.

-Akumulacijom Miletinac bi imali dosta vode u sušnim razdobljima da ju pustimo Ribnjacima Končanica koji su površine 1.326 hektara i njima bi to bilo od velike vrijednosti jer postoji tržište za ribu, imaju tehnologiju i ograničavajući faktor je upravo voda – ističe Pavičić.

Taj 150 milijuna kuna projekt bi u najboljem slučaju, ako će sve ići glatko, mogao biti gotov tek 2030.. Do tada preostaje nada u milostivo vrijeme.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!