Sedam Hrebakovih mjera kojima će pomoći u preživljavanju bjelovarskih obrtnika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Gradonačelnik Dario Hrebak nakon današnjeg sastanka s predstavnicima poduzetnika predstavio je sedam mjera za ublažavanje posljedica energetske krize. Riječ je o oslobađanju plaćanja komunalne naknade od početka godine do početka srpnja, oslobađanju plaćanja naknade za postavljanje terasa, sufinanciranju ugradnje solara i dizalica topline, ali i prelaska na jeftiniji ogrjev poput drva, peleta i lož ulja te sufinanciranje nabavke ugostiteljske opreme koja koristi druge energente poput roštilja na ugljen ili drva.

Nadalje, do početka sljedeće godine Grad Bjelovar neće poskupjeti vodu, odvoz smeća te druge komunalne usluge poduzetnicima, ali i građanima.

Što se pak tiče financijske vrijednosti, prema procjenama gradske uprave riječ je o iznosu od pet do sedam milijuna kuna.

Grad Bjelovar izašao je u ususret ugostiteljima i tijekom pandemije koronavirusa, kada je, među ostalim, ukinut porez na potrošnju od tri posto, ali i prirez koji je iznosio 12 posto.

“Želimo pokazati da smo i dalje tu za naše ugostitelje i poduzetnike. Ove mjere neće biti dovoljne da ih spase, ali su najviše što u ovom trenutku možemo učiniti za njih”, istaknuo je Dario Hrebak.

“Moramo skuhati i prodati 3.000 kava samo da bih platio struju u lokalu”, rekao nam je šefa ceha bjelovarskih ugostitelja Srećko Koljić. Pohvalio je grad na brzoj reakciji, ali isto očekuje od države jer bi posljedice za gospodarstvo mogle biti katastrofalne – zatvaranje lokala i obrta, tisuće nezaposlenih na burzama…

S njim se slaže i Franjo Božić, vlasnik Oke, jednog od najpopularnijih bjelovarskih kafića koji očekuje da nam svima netko objasni kako se formiraju cijene energenata i ubire li u ovoj teškoj situaciji netko ekstraprofite. (I. K., Ž. B.)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!