Prirodna nepogoda proglašena i za Bjelovar i preostale četiri općine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon što je u utorak Bjelovarsko-bilogorska županija zbog suše proglasila prirodnu nepogodu za sve gradove i općine osim Bjelovara, Severina, Šandrovca, Velike Pisanice i Velikog Trojstva to je dovelo do niza poziva nezadovoljnih poljoprivrednika s tog područja. Zanimalo ih je zbog čega Županija nije prirodnu nepogodu proglasila i za njihov grad i općine. Zato što nije mogla, objasnio je danas župan Marko Marušić.

-Bjelovarsko-bilogorska županija proglašava odluku na zahtjev samih načelnika i gradonačelnika odnosno na prijedlog njihovih povjerenstava, dakle ne donosimo odluke po tome je li nam netko bliži ili simpatičniji nego isključivo na zahtjev – kaže Marušić.

Nepogoda se može proglasiti ako je vrijednost štete najmanje dvadeset posto izvornih prihoda nekog grada ili općine ili ako je urod barem trideset posto manji od prethodnog trogodišnjeg razdoblja. Od danas je tako prirodna nepogoda proglašena i za preostale četiri općine i Grad Bjelovar.

-Nitko neće biti oštećen, teoretski se nepogoda može proglasiti do kraja godine. Sada sve ide u daljnju proceduru, a visinu odštete koju će poljoprivrednici dobiti utvrđuje državno povjerenstvo – napominje Marušić.

Visinu odštete koja u pravilu poljoprivrednicima ostavlja gorak okus ne određuje Županija nego Vlada. Nešto bolje vijesti županijskim poljoprivrednicima stižu iz same Županije koja će sljedećeg tjedna raspisati javni poziv za potpore.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!