Svi hoće svoju zimnicu pa se sve povrće proda, ali skuplje nego lani jer ‘i zemlja je poskupjela’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Šarenilo boja pred kraj kolovoza uvijek mami poglede na bjelovarskoj tržnici. Crvene se rajčice i paprike, ljubičaste šljive i patlidžani i pozivaju na kupnju pogotovo jer je vrijeme za spremanje zimnice. Sudeći prema iskustvu bjelovarske uzgajivačice povrća Jasne Pranić na veliko se ove godine peku ajvari i kiseli zimnica. Na prodaju se ne može požaliti.

-Ove godine sve ide, sve se ‘čisti’, sve ide bez ikakvog problema. Malih krastavaca da ih imam ne znam koliko mogla bih prodati, cijena je dvadeset kuna, ali ode sve – kaže zadovoljno Pranić.

Uzgajivačica povrća Jasna Pranić

Morala je Pranić pri tome zbog svih nepogoda i podići cijene.

-Grijanje je u samom startu kod uzgoja presadnica bilo skupo, zemlja nam je otišla gore, gorivo je otišlo gore za grijanje, suša je udarila. Ako ne digneš cijene na čemu si, na nuli, na ničemu – objašnjava razloge poskupljenja Pranić.

No, nisu Pranići drastično digli cijene, tek za dvije kune da nešto i zarade, a da opet ne oderu kupce. Paprika se primjerice prodaje po 10 i 12 kuna, ona oštećena je i jeftinija. Na štandu Nenada Horvata druga priča. Trži slabo i uzalud mu što šljive prodaje po šest kuna za kilogram. Prodaja je, kaže, i 40 posto slabija nego za korone. Šljiva se kupuje drugdje.

-Ima centara gdje je šljiva 7-8 kuna, ima gdje je 19,99 i 29,99 čak i zanimljivo je da i po toj cijeni prodaju duplo više dnevno nego mi na tržnici – čudi se Horvat.

Voćar Nenad Horvat

Prodaje zato Horvat svoje šljive vrtićima u Sloveniji.

-Ako ne znaju prepoznati naši ljudi, ima koji znaju – zaključuje bjelovarski voćar koji se za plasman ne boji.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!