Škole, prijavite se za natjecanje u poznavanju prometnih propisa, čekaju vas vrijedne nagrade

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Putem Prometne učilice početkom svake školske godine natječu se osmoškolci u poznavanju prometnih propisa, a policijska službenica Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Sandra Pavlek otkrila je više o toj korisnoj aplikaciji.

Novcem iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, financiran je i realiziran projekt „Prometna učilica“. Suradnici Prometne učilice pripremaju i u suradnji s djelatnicima MUP-a i osnovnim školama provode radionice s učenicima svih uzrasta sa ciljem njihove edukacije što sigurnijeg sudjelovanja u prometu kao pješaka ili biciklista.

Prometna Učilica, predstavljena još u prosincu 2007. godine, je web aplikacija koja omogućava upoznavanje s prometnim propisima i pravilima te osnovama prometne kulture i poželjnog ponašanja u prometu. To je ujedno i aplikacija za učenje i provjeru znanja iz prometnih propisa za osnovne škole, čime je prometna problematika postala interaktivno dostupna svim učenicima i nastavnicima osnovnih škola u Republici Hrvatskoj.

Prilagođena je uzrastu djece od 1. do 8. razreda osnovne škole te obrađuje nekoliko tematskih cjelina – kretanje pješaka u prometu, vožnju bicikla u prometu, školske prometne jedinice, djecu i roditelje u prometu, opasnosti kretanja i igranja uz željezničku prugu, djecu u javnom prijevozu i školskim autobusima, štetnosti konzumacije droga i alkohola te upravljanje mopedima i motociklima; kako kroz poučne sadržaje, tako i kroz pitanja za provjeru znanja. Osim poučnih sadržaja i vježbi, učenici imaju i nekoliko igri i sadržaja zabavnog karaktera s temom prometnih propisa i ponašanja u prometu.

Ciljevi projekta su neprekidna edukacija djece od 1. do 8. razreda osnovnih škola u svrhu stjecanja odgovarajućeg prometnog znanja i prometne kulture te prihvaćanju temeljnih načela pravilnog ponašanja u prometu, povećanje sigurnosti prometa kod najugroženije skupine sudionika u prometu – djece i naravno smanjenje broja stradalih u prometu.

Osim primarne namjene, Prometna učilica dostupna je i profesorima za prezentaciju i poduku. Isto tako, u svom je radu koriste i policijski službenici svih policijskih uprava te Ravnateljstva policije u organiziranju raznih preventivnih aktivnosti te pri organiziranju natjecanja iz poznavanja prometnih propisa u sklopu školskih, županijskih, državnih i drugih natjecanja.

Isto tako izrađena je i web platforma namijenjena za učenje, poučavanje i provjeru znanja sadržaja prometne kulture i prometnih propisa kod srednjoškolaca i mladih vozača, odnosno Prometna učilica za srednjoškolce i mlade vozače, a ciljevi su kontinuirana edukacija srednjoškolaca u svrhu stjecanja odgovarajućeg prometnog znanja i prometne kulture te prihvaćanju temeljnih načela pravilnog ponašanja u prometu, utjecaja na savjesno i odgovorno ponašanje mladih u prometu, povećanja sigurnosti prometa kod ove skupine sudionika u prometu i smanjenja broja stradalih u prometu.

Specifični ciljevi ovog projekta su upoznati i upozoriti mlade sudionike u prometu na „distrakcije u prometu“ koje najčešće uzrokuju prometne nesreće kao što su prekomjerna brzina, vožnja pod utjecajem alkohola i droga, korištenje mobitela pri vožnji, nekorištenje sigurnosnog pojasa, umor i upravljanje automobilima, mladenačko dokazivanje i precjenjivanje vlastitih mogućnosti, ponašanje u automobilima tijekom vožnje, koristeći se primjerima, a prikazujući ih na web stranicama i društvenim mrežama, kao i na radionicama s mladima.

S obzirom da djeca pa i mladi uče od starijih, oponašaju svoje roditelje u svemu, pa tako i u prometu, pozivamo i roditelje da uz Prometnu učilicu ponove svoje znanje iz poznavanja prometnih propisa, ali i da im budu primjer odgovornog ponašanja u prometu.

Osim što se na Učilici osnovnoškolci mogu igrati, učiti i ponavljati znanje o prometnim propisima, jedan od razloga njenog sve češćeg korištenja je i veliko Državno natjecanje osnovnoškolaca u poznavanju prometnih propisa.

Natjecanje se od 2009. održava svake školske godine. Natjecati se mogu svi učenici osnovnih škola u Hrvatskoj i pokazati svoje znanje u poznavanju prometa te osvojiti vrijedne nagrade za sebe, svoj razred i školu.

Za uspjeh u natjecanju najbolji učenici, najbolji razred i najbolje škole osvajaju i vrijedne nagrade, diplome i pohvalnice. Nagrade su obično bicikl, Playstation, mobitel, prijenosno računalo i jednodnevni izleti za najbolji razred na državnom natjecanju.

Za doprinos promicanju prometne kulture i poželjnog ponašanja u prometu učenika osnovnih škola najuspješniji učitelji/nastavnici te najuspješniji učenik također se nagrađuju vrijednim nagradama i diplomama.

Ovim putem pozivamo osnovne i srednje škole s područja našeg Grada i Županije da se uključe u edukaciju i naravno natjecanje kako bismo zajedno utjecali na smanjenje broja stradalih u prometu, poručuje Pavlek.

Više informacija o natjecanju dostupno je na web adresi ucilica.skole.hr


PODIJELI S PRIJATELJIMA!