Gastarbajteri ljuti zbog oporezivanja! ‘Država prisilno oduzima novac svojim državljanima’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatski rezidenti ili popularnije rečeno gastarbajteri koji rade u inozemstvu do kraja godine trebaju Poreznoj upravi predati podatke o inozemnom dohotku ostvarenom u posljednjih pet godina. Takav je dohodak, naime, malo tko u Hrvatskoj prijavljivao, što zbog neupućenosti, što zbog izbjegavanja plaćanja poreza. Nakon apela Porezne uprave u veljači, ovih dana Porezna je počela slati i službene pozive svima koji su se oglušili pozivu iz veljače da prihode dobrovoljno prijave.

Porezni rezidenti kojima su poslani pozivi ne mogu više izbjeći sankcije za neprijavljivanje prihoda jer im od dana kada im je upućen poziv počinje teći zakonska zatezna kamata, a ona od 1. srpnja iznosi 5,31 posto. Paprene su i kazne pa za neprijavljivanje dohotka mogu platiti od 500 do 30 tisuća kuna.

Podsjetimo, gastarbajterima se smatraju svi oni koji u Hrvatskoj imaju središte životnih interesa, u Hrvatskoj imaju prebivalište ili uobičajeno boravište, stan u vlasništvu ili posjed neprekidno najmanje 183 dana unutar jedne ili dvije kalendarske godine, ili ako u Hrvatskoj imaju i prebivalište uže obitelji.

Kontaktirali smo jednog od njih. Inače dolazi iz Hrgovljana, a radi na građevini u Münchenu u Njemačkoj. Dario Markanović u Njemačkoj radi punih sedam godina, a u vezi poteza Porezne uprave i nema baš lijepe riječi.

– To što naša država radi je u biti prisilno oduzimanje novaca svojim državljanima koji su odlučili zaraditi novac za kruh u drugoj državi jer u našoj nisu bili u nekoj od stranaka da bi dobili posao koji bi im donosio dovoljno zarade da normalno žive u našoj državi! Normalno da nije korektno prema tim državljanima jer oni već plaćaju porez u državi u kojoj rade, pogotovo ako su u Njemackoj ili Austriji pa ne shvaćam postupak Hrvatske s tim duplim naplaćivanjem poreza dok smo istovremeno svi u EU – kaže Markanović.

Ipak, njega osobno ne plaši porezni “lov na gastarbajtere” jer sve uredno prijavljuje.

– Iskreno me ne plaši ništa od toga jer svaka godina je uredno prijavljena u Poreznoj upravi kod nas. To sam morao napraviti radi povrata poreza, pošto mi žena ne radi u Njemačkoj pa sam Poreznoj upravi u Njemačkoj morao prikazati kolike ona ima prihode u Hrvatskoj, a to mi ne žele izdati u našoj Poreznoj dok ne prijavim svoju zaradu. Iako mi nije jasno što to njih zanima koliko ja zarađujem tamo, ali dobro – poručuje.

Smatra Markanović da će se mnogi radnici naći u problemima jer mnogi nisu ni znali obveze koje moraju napraviti. Stoga je za HRT ovih dana ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša pojasnio tko točno, prema Zakonu koji je na snazi još od 1994., mora platiti poreznu stopu.

Tko mora platiti?

– Oni građani koji žive i rade u državi u kojoj nema poreza na dohodak ili je on jako nizak, za razliku od RH, a imaju ipak poreznu rezidentnost u RH, mogu biti zaduženi s većim iznosom poreza. Dok građani koji su platili taj porez u državi izvora prihoda u visini koja je na razini RH ne plaćaju, odnosno ne mogu biti zaduženi dvostrukim porezom – naglasio je.

– Najbolje bi bilo krenuti od naših susjednih zemalja s obzirom da nisu porezne stope te koje utječu na oporezivanje u RH već razina tih prihoda. Ako uzmemo da je kod nas osobni odbitak 4.000 kuna, odnosno na godišnjoj razini 48.000 kuna, dok je u nekim zemljama taj odbitak višestruko veći. Razlika u tom neoporezivom dijelu čini tu poreznu osnovicu koja se kasnije oporezuje u RH – dodao je Kutleša.

Upitali smo našeg sugovornika i kakva je trenutna situacija “vani” s obzirom na krizu koja je zahvatila gotovo cijeli svijet.

– Situacija je naravno bolja nego u Hrvatskoj, ali ne sad toliko bolja da bi mogao čovjek reći da cvjetaju ruže svaki dan. Ja možda imam sreću što radim kod rođaka pa imam ok posao i dobra primanja – rekao je.

Zbog oporezivanja, kaže, ljudi se neće vratiti u Hrvatsku.

– Ljude to neće natjerati da se vrate, jer mi smo Balkanci i jako smo tvrdoglavi! Kad stignu kazne, ako stignu, bude tu žalbi, možda i europskom sudu, sve je to još nedorečeno. Ja osobno razmišljam o povratku u skorije vrijeme zbog nekih sasvim drugih stvari kao npr. obitelji. Kada već tamo radim deset sati na dan, mogu tako i tu pa ću spavati u svom krevetu i biti sa svojom familijom – dodaje.

U slučaju da građani imaju prebivalište u Njemačkoj, spomenuti porez ne bi morali platiti, ali mnogi o toj opciji i ne razmišljaju jer su trbuhom za kruhom krenuli solo.

– Da je cijela moja obitelj tamo naravno da bih prijavio prebivalište jer sve što rade političari koji recimo rade u Zagrebu, a prijave imaju u Splitu, a u Zagrebu žive u državnom stanu da bi više zarađivali novaca, zašto onda ne bih ja prijavio sebe tamo da ovdje ne plaćam porez? Logično, ali dok cijela obitelj nije vani, ne bi to napravio – poručuje.

Čini se da su gastarbajteri itekako ljuti, a potvrđuje to i vrlo brzo pristigla reakcija od Hrvatskog sindikata radnika migranata koji je pozvao tijela Republike Hrvatske da napuste negativnu praksu i financijske pritiske na gastarbajtere te da rade za račun i na korist svojih građana jer u suprotnom slijedi najveći egzodus Hrvata u novijoj povijesti. Nadajmo se da takav scenarij ipak neće uslijediti.


 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!