Bjelovarska obitelj: Od sada kupujemo samo u Mađarskoj, razlika u cijeni je ogromna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Mađarska ponovno postaje šoping meka za stanovnike Hrvatske u pograničnim područjima, a uz malo truda i zalaganja u nabavci svakodnevnih namirnica i kućnih potrepština moguće je uštedjeti značajne iznose. Mađarska nacionalna valuta forinta u posljednjih godinu dana pala je 15-ak posto u odnosu na euro, a samim tim i na kunu. Mađarska Vlada, usto, svojedobno je zamrznula je cijene osnovnih prehrambenih namirnica kako bi obuzdala inflaciju.

Litra mlijeka 6 kuna, na akciji i niže

Kod naših susjeda litra mlijeka košta šest kuna, a jeftiniji su i mliječni proizvodi poput vrhnja, jogurta i slično. Kilogram šećera nešto je skuplji od četiri kune, cijena brašna drži se ispod tri kune po kilogramu, a i meso je jeftinije. Primjerice, kilogram purećeg filea košta 31 kunu po kilogramu.

Politrene limenke piva koštaju oko šest kuna, cijena kilograma kave u zrnu iznosi 60 kuna, a još veće uštede i isplativiju kupovinu moguće je ostvariti učlanjenjem u klubove trgovačkih centara.

„Moj je dojam da su u Mađarskoj cijene ostale iste kao prije, a u Hrvatskoj je sve skuplje. Više se iznenadim kad idem u šoping u Hrvatskoj nego u Mađarskoj”, govori nam jedna bjelovarska obitelj koja često kupuje u Mađarskoj.

Zatekli smo ih ispred maloprodajnog trgovačkog lanca Tesco u Nađkaniži u nedjelju navečer. Dok izlaze s punim kolicima čiji su sadržaj platili nešto više od tisuću kuna, procjenjuju da bi iste te namirnice u Hrvatskoj platili 30-ak posto više.

Kilogram kave 80 umjesto 140 kuna

„Iz Bjelovara smo, a u Nađkanižu dolazimo na kupanje, a poslije svratimo do Tesca. Nedavno se preko interneta učlanili u program pogodnosti putem Tesco kartice i sada uspijevamo još više uštedjeti. Ne znam kako je u drugim trgovačkim centrima u Mađarskoj, ali gotovo sve što je u Tescu na akciji, na akciji je za članove kluba. Litru mlijeka koja inače košta šest kuna platili smo 50 lipa manje, a najveći popust bio je na Lavazza kavi u zrnu. Umjesto redovne cijene od 140 kn po kilogramu, platili smo 80 kn”, govori nam bjelovarska obitelj.

Prije šopinga proučili su kataloge preko internetskih stranica trgovine, usporedili cijene s hrvatskima i napravili konačan popis. Smatraju da su na tisuću potrošenih kuna u Mađarskoj uštedjeli 300-tinjak kuna. Sasvim dovoljno da pokriju troškove puta i da im još ostane za sladoled, kažu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!