Plenković: Privrženi smo borbi protiv korupcije, pozvat ćemo na odgovornost sve članove Uprave Ine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatski premijer Andrej Plenković istaknuo je nakon sastanka s koalicijskim partnerima da su Vlada i parlametarna većina zgroženi i šokirani onime što se dogodilo u Ini te da osuđuju udruživanje za takvo kazneno djelo, i to u vremenu najveće energetske krize.

“Tri aspekta nam se čine važna. Ministar Filipović u ponedjeljak je održao sastanak s dijelom članova Uprave Ine i zatražio izvješće”, naveo je premijer Plenković .
“Potom smo se sastali s članovima NO-a Ine i danas je sastanak na kojem se traže objašnjenja od Uprave Ine. Ključna poruka je da su institucije RH i Vlade bile te koje su otkrile ovaj slučaj zlouporabe. Želimo da se u pravnom procesu utvrdi odgovornost, a o tome će odlučiti sud”, napomenuo je predsjednik Vlade RH.

Borba protiv korupcije

“Što se tiče drugog aspekta, djelo je otkriveno zahvaljujući službama Vlade što govori da je naša politička privrženost borbi protiv korupcije jaka. Druga politička poruka odnosi se na upravljanje Inom. Jako smo nezadovoljni da Uprava Ine nije vidjela da se ovo događa. Ovaj slučaj pokazuje da je model upravljanja Inom loš jer ta lista ovlasti izbjegava nadležnosti članova Uprave, ali to ne oslobađa odgovornosti članove Uprave da im se u hijerarhiji ispod dogodi ovakav slučaj. Zbog toga ćemo zatražiti odgovornost svih članova Uprave Ine, i hrvatskih i mađarskih članova Uprave. Tražit ćemo razgovor s MOL-om da krenemo u promjene upravljanja Inom”, istaknuo je premijer Plenković.

“Treći element o kojem smo danas razgovarali je politički aspekt, potpora svih članova većina, stabilnost koalicije”, poručio je Plenković dodavši da će Vlada idućeg tjedna izaći s paketom mjera pomoći građanima i javnim institucijama te da ministri rade na pripremi tih mjera.

“Ovo je neugodna situacija, ali u kojoj je opd prvog signala prije pet mjeseci niti u jednom trenutku institucije države nisu dopustile da se ijedna kuna dovede u pitanje. Sve je bilo pod nadzorom. Već je danas s računa jedne osobe iz ovog slučaja uplaćeno u državni proračun oko 450 milijuna kuna”, dodao je premijer Plenković.

Foto: fah


PODIJELI S PRIJATELJIMA!