Goran Tribuson: ‘Obiteljske slike’ je apsolutno bjelovarska knjiga, a uskoro mi izlazi novi triler…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jedan od najproduktivnijih i najčitanijih hrvatskih pisaca Goran Tribuson u rodnome Bjelovaru predstavio je svoje novo izdanje autobiografskih zapisa pod nazivom ‘Obiteljske slike’. Predstavljanje knjige održano je u bjelovarskom središnjem parku pred velikom brojem posjetitelja, a Tribusonu je društvo pravio i glavni urednik izdavačke kuće ‘Petrine knjige’ Zoran Maljković. Književnu večer je vodila bjelovarska spisateljica Marijana Dragičević.

-Kako se išlo u kino u njegovom djetinjstvu, što se gledalo na televiziji, koja se glazba slušala, kako je doživio prve kazališne posjete, sve to je razasuto po brojnim knjigama Gorana Tribusona što je sada ukoričeno u jednu knjigu – kazao je urednik Maljković. 

Goran Tribuson je istaknuo da uvijek voli doći u svoj rodni grad. 

-’Obiteljske slike’ je apsolutno bjelovarska knjiga, dakle sve iz Bjelovara i o Bjelovaru. Tu je i korzo to jest doživljaji s njega, kavana gdje smo brojne noći proveli, a sada je to mjesto gdje se kreme i slične stvari prodaju, tu je paviljon, bazen. Ustvari, kada gledam, u Bjelovaru se puno toga promijenilo, a u biti se ništa nije promijenilo – kazao nam je Tribuson i nastavio. 

-Prije smo u Bjelovaru imali dva kina ‘Partizan’ i ‘Gorica’, sada je ono jedno novo. Odrastao sam u kinu ‘Partizan’ gdje su igrali westerni, tu i tamo koji krimić i horor. Ne bi htio sad previše jadat se i plakat nostalgično o svojoj prošlosti jer sam evo i sada tu prisutan i živ i što mogu razumjeti sve što se događa oko nas, ali eto zato sam to sve zapisao – kazao je Tribuson koji se dotaknuo glazbe koja se slušala u njegovoj mladosti o čemu je posebno pisao u knjizi. 

-U kavani smo slušali rock iz 50-ih godina, ma da tada nije bilo baš poželjno da gimnazijalci sjede u kavani pa smo strepili da direktor škole ne naiđe, pa kada je našao smo se skrivali. Danas toga nema, klinci od 13 godina se znaju napiti, tako sam barem čitao. Ne kažem da smo mi bili bolja bolja generacija jer kod nas nije bilo nikakve liberalnosti – istaknuo je Tribuson kojeg smo upitali kada će neko novo djelo izaći. 

-Kada će izaći novo djelo starog čovjeka pitate. Pa evo sada sam predstavio novu, debelu knjigu koja je zapravo jedna kompilacija starih djela. Za tjedan ili dva će mi izaći jedan triler u Mozaiku knjige koji se zove ‘Zbogom Isabel’, to je posveta jednom starom holivudskom filmu iz četrdesetih koji govori o kriminalu i jednoj osobnoj nesreći i apsurdu u kojem je sudjelovala jedna fatalna žena. Bit će mi drago, ako ću biti pozvan, opet doći predstaviti i tu knjigu – zaključio je Tribuson. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!