Stiže deset novih mjera za gospodarstvenike i obrtnike! Jedna nova vezana za energiju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarsko-bilogorska županija već tradicionalno pomaže svojim gospodarstvenicima i obrtnicima, a ni ova godina nije iznimka. Naime, Županija danas raspisuje Javni poziv za bespovratne potpore razvoju gospodarstva i obrtništva, riječ je o deset mjera za koje je ukupno osigurano milijun i 860 tisuća kuna.

– Pojedinačno, najviše je izdvojeno za nabavu novih i rabljenih strojeva i opreme, a učinili smo iznimku jer ćemo priznati i nabavu rabljenih strojeva. Među deset mjera je i jedna nova koja je svakako bitna, a radi se o potpori za obnovljive izvore energije gdje se bespovratno može dobiti do 30 tisuća kuna. Prihvatljivi su troškovi od 1. siječnja ove godine dok je sami javni poziv otvoren do 15. studenog ove godine – rekao je župan Marko Marušić.

Župana veseli što se, usprkos krizi, poduzetnici s područja BBŽ mogu pohvaliti brojkama koje su uzlazne.

– Veseli me što su naši poduzetnici, unatoč poremećaju na tržištu i krizi, povećali svoje prihode u 2021. godini za 17 posto. Čak je povećan i broj zaposlenih za 187 osoba u odnosu na 2020., a isto tako povećan je i broj poduzetnika na 90 posto na području BBŽ. Očekujemo pozitivne učinke i od ovih potpora – rekao je župan.

Jakov Ćorić, predsjednik HGK – Županijske komore Bjelovar potvrdio je da će potpore Županije, baš kao i one Grada, dati poticaj poduzetnicima i obrtnicima.

– Vremena su teška. Naročito mikro i mali poduzetnici kada počinju s poslom, moraju kupiti opremu i pripremiti projekte. Učinak mjera, naročito onih Vlade, bio je takav da zaista imamo najbolje pokazatelje u zadnjih osam godina. Primjerice, rast ukupnog prihoda članica HGK bio je negdje s 8,2 milijarde kuna narastao na 9,5 milijardi, takav rast nikada nismo imali. Broj zaposlenika kao članica komore povećao se s otprilike 15 tisuća na gotovo 17 tisuća zaposlenih. Bitno je istaknuti i rast dobiti. Ukupna dobit rasla je s nekih 300 milijuna u 2020. da bi 2021. bila oko 450 milijuna kuna. Jedna od najvažnijih činjenica je rast plaća koja je s otprilike 4 700 kuna narasla na 6200 kuna – navodi Ćorić.

Rast se dogodio dobrim dijelom zbog mjera Vlade, dodaje.

– Nije se dogodio veliki odlazak, zadržala se zapošljivost. Samim time imamo dobre pokazatelje u različitim strukturama proizvodnje – kaže Ćorić.

Da su mjere pokazale izravan učinak, složio se i predsjednik Obrtničke komore Bjelovar Goran Grgić.

– Uz sve navedeno, mislim da su mjere važne jer stvaraju atmosferu da lokalna zajednica podržava obrtnike i da razumije koliko su oni važni, pogotovo u ovakvim neizvjesnim vremenima gdje se krize redaju jedna za drugom. Usprkos krizi, održali smo rast od 45 posto obrtnika u ovoj godini. To je dobar trend i pokazatelj da naši obrtnici još vjeruju u obrtnički posao. Uvijek smo sretni kada obrtnici naiđu na podršku, kako lokalne zajednice tako i države. Mjere smo radili zajedno i u okvirima mogućnosti, ali naravno da bismo bili sretni da su one troduplo veće – poručio je Grgić.

Mjere:

1. Sufinanciranje nabavke novih i rabljenih strojeva i opreme
2. Sufinanciranje uređenja proizvodno-poslovnih objekata i obrtničkih radionica
3. Potpora za implementaciju obnovljivih izvora energije
4. Potpora razvoju poduzetničkoj infrastrukturi
5. Sufinanciranje dokumentacije za prijavu gospodarstvenika na fondove EU i nacionalne izvore
6. Sufinanciranje dokumentacije za prijavu obrtnika za fondove EU i nacionalne izvore
7. Potpora novootvorenim obrtima
8. Poticanje certificiranja i uvođenja sustava kvalitete
9. Sufinanciranje nastupa na sajmovima
10. Sufinanciranje uvođenja BIKE&BED standarda

Sve dodatne informacije kao i javni poziv nalaze se na službenim stranicama BBŽ.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!