Tata Zoran: Na porodiljni nisam trebao ići ja, no sada to iskustvo ne bih mijenjao ni za što!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prvog kolovoza na snagu je stupio izmijenjeni Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama, kojim se kao novo pravo uveo očinski dopust. Njime je zaposlenim ili samozaposlenim očevima omogućeno da od dana rođenja djeteta do šestog mjeseca djetetova života koriste očinski dopust čije trajanje ovisi o broju rođene djece. Tako za jedno dijete otac može koristiti deset dana dopusta, a u slučaju rođenja blizanaca, trojki ili više djece odjednom, dopust se povećava na 15 radnih dana.

To pravo u neprekinutom trajanju mogu koristiti očevi koji u isto vrijeme ne koriste jedno od prava iz sustava rodiljnih i roditeljskih potpora. Dobra je vijest i da otac to pravo može ostvariti bez obzira na radnopravni status majke i neovisno o tome koristi li ona rodiljni dopust. Isto tako, za vrijeme korištenja očinskog dopusta u prvih šest mjeseci djetetova života, plaća mu se isplaćuje u stopostotnom iznosu.

Roditelji su ovu novost dočekali s odobravanjem, no ima i onih koji su se na dopust odlučili i prije izmjena Zakona. Među njima je i Bjelovarčanin Zoran Ileković koji nam je otkrio kako se odlučio na taj potez.

– Otišao sam na porodiljni još početkom ožujka, a zapravo nije bio plan da idem ja na porodiljni. Plan je bio da majka ostane doma, ali je ona u međuvremenu dobila dobru poslovnu priliku pa smo tako odlučili da ja idem na porodiljni, a ona je krenula nazad na posao – pojašnjava Ileković koji će na porodiljnom biti do sredine listopada. Svoje iskustvo opisao nam je u jednoj riječi.

– Odlično. Kad bih imao prilike išao bih opet, ali mislim da majci fali malo više druženja s djetetom jer se nakon osam sati koje provede na poslu vidi da djetetu ipak malo nedostaje majka, ali oni to onda nadoknade – ističe. Opisao nam je jedan svoj tipičan dan s djetetom.

– Buđenje je u šest ujutro, nakon toga ide doručak, kuhanje i jelo, malo borbe s jelom. Nakon toga obično kreće spavanje što je prilika da se i tata i beba odmore i onda opet nakon toga ide kuhanje, jelo, presvlačenje, a onda se znamo zaletiti i do grada na kavu. Nakon toga idemo doma i opet je procedura spavanje, jelo, presvlačenje i to je to do navečer. Navečer se malo igramo u dvorištu, pa slijedi kupanac i spavanje. Vozimo se i na biciklu, odemo do baka i djedova i tako. Stalno nekakva akcija uglavnom – govori Ileković kroz smijeh. Komentirao je izmjenu zakona koji očevima ide u prilog.

– To je odlična stvar. U razgovoru s prijateljima vidim da i oni to podržavaju. Moram reći da su malo i ljubomorni na mene mada to ne priznaju. Dobra je to stvar jer se dijete ne može povezati s ocem kad ga ne vidi toliko često. A očevi kao očevi, znaju često i svratiti na putu kući s posla na krive strane pa ih često nema doma. Naravno, ima i obaveza, ali bolje je kad se čovjek može djetetu posvetiti i kad ima vremena što više za provesti s njim jer djeca rastu kao gljive i to brzo prolazi. Iz dana u dan se vide promjene koje se ne mogu uhvatiti ako niste s njima redovito – naglašava brižni otac koji bi se odlučio na isti potez i u budućnosti.

– Mislim da to gospođa neće baš olako prihvatiti, ali ako bude prilike i mogućnosti apsolutno da – kaže. Ističe kako bi svima preporučio da koriste svoje pravo na očinski dopust.

– Tko god ima priliku makar malo koristiti tu mogućnost neka ide na porodiljni, apsolutno preporučujem. To je jednom u životu. Posla će biti, svega će biti, ali djeca će odrasti i otići – zaključuje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!