Novi skriveni vlasnik Bjelovarskog lista želi ‘clean start’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

-Nije istina da prodajem novine, a ako to odlučim učiniti, vama ću prvima javiti – tako je prije manje od tri tjedna na upit našeg portala odgovorio Zvjezdan Crlenjak, dojučerašnji nakladnik jedinog županijskog tjednika, Bjelovarskog lista, i portala Bjelovarac.hr.

Crlenjak nije govorio istinu. Pokazalo se da je prodavao novine (kao što smo i pisali) i to je skrivao od javnosti, premda je tvrdio da će biti transparentan. A da Bjelovarski list i Bjelovarac.hr imaju novog nakladnika doznali smo iz službenog priopćenja koje je svim medijima poslao predstavnik novog vlasnika Josip Tešinski. To priopćenje je kratko i još uvijek ne otkriva ono što javnost najviše intrigira – tko je novi vlasnik Bjelovarskog lista. O tome se u gradskim kuloarima šuška već neko vrijeme, otkako su krenule glasine da su Crlenjakovi mediji na prodaju. Kao potencijalni kupac spominjao se bjelovarski poduzetnik Luka Iličić koji je već pokazivao interes za ulazak u medijski svijet. Prije tri godine javio se na natječaj za radijsku koncesiju bivšeg BBR-a, no nije prošao.

Osim Iličića, kao mogući kupac Bjelovarskog lista i Bjelovarca spominje se i sirački poduzetnik Slaven Kufner, koji nema iskustva u medijima, što ne znači da ne može biti dobar menadžer, okupiti dobar tim i postati uspješniji od prethodnika. No, čak i ako pokušava ostati prikriven, novi nakladnik to neće moći dugo činiti, jer u prvom sljedećem broju ima zakonsku obvezu otkriti svoj identitet.

Bez obzira tko je novi vlasnik, iz priopćenja koje su dobili mediji jasno je kako on želi „clean start“. Novi nakladnik otkupio je prava na sve robne marke vezane uz izdavačku djelatnost Bjelovarskog i portala, a trenutno je u procesu slaganja vodstva i uredništva. Iz priopćenja se ne može zaključiti hoće li novi nakladnik dati priliku za posao nekom od dosadašnje ekipe koja je radila na novinama i portalu. Kako neslužbeno doznajemo, svim zaposlenicima u spomenuta dva medija Crlenjak je ovoga tjedna uručio otkaze. No, ni to nije prošlo bez problema, koji spomenuti kolektiv prate mjesecima. Kako su nam ispričali sami zaposlenici, Crlenjak im je pripremio sporazumne otkaze o raskidu ugovora o radu koji zaposlenicima, ako je ih novi nakladnik ne zaposli, ne jamče nikakva prava. Istovremeno, sporazumni raskid Crlenjaka, kojemu ostaje tvrtka u sklopu koje su prodani mediji do sada poslovali, lišava svake obveze prema bivšim zaposlenicima, poput primjerice isplate otpremnina. Zaposlenici su to prozreli te su neki od njih, doznajemo, odbili potpisati sporazumni raskid te su zatražili da im se uruči izvanredni otkaz, što je u ovakvoj situaciji i bilo za očekivati.

Hoće li novi nakladnik zaposliti nekog od novinara, grafičara i drugog osoblja trebalo bi se znati već ovih dana jer bi novi broj novina trebao izaći 15. rujna. Ono što je sigurno jest to da će Bjelovarski list dobiti novog urednika i šefa prodaje, s obzirom da je te dvije funkcije do sada obavljao sam Crlenjak.

Bjelovarski list, inače, izlazi od 2008. godine. Tada ga je počeo izdavati Koprivničanac Mladen Švaco, nakladnik najutjecajnijeg medija na području Koprivničko-križevačke županije, Podravskog lista. Zbog otvaranja provokativnih tema, istraživačkog novinarstva i pokrivenosti svakog kutka Bjelovarsko-bilogorske županije, vrlo brzo se nametnuo na tržištu te zasjenio tadašnji gradski tjednik Bjelovarac. List 2011. godine od Švace kupuje Crlenjak, a već tada se šuškalo kako iza prodaje zapravo stoji pokojni Ivan Butković, prvi čovjek Informativnog centra, tadašnjeg županijskog medijskog središta u sklopu kojeg se izdavao Bjelovarac te emitirao BBR. No, Butković iznenada umire pa Crlenjak, koji je godinama bio njegov najbliži suradnik, postaje lokalni medijski mogul. Uz Radio Tereziju koju je imao od prije, ostaje mu Bjelovarski list, a nekoliko godina kasnije kupit će još četiri medija – dvotjednik Magazin bjelovarsko-bilogorski koji je pokrenuo pokojni novinar Čedomir Rosić, potom već spomenuti Bjelovarac s kojim stiže i istoimeni internetski portal te naposljetku Bjelovarac Novi, tjednik koji je naknadno pokrenula novinarka Ivanka Štedul. U međuvremenu će s partnerima pokrenuti i Zagrebački list te mjesečnik Ribolovac. No, sve te medije, osim portala, Crlenjak će ugasiti, pri čemu će na pojedinim tvrtkama ostaviti milijune kuna poreznog duga. Na koncu će mu, sve do neki dan, ostati samo portal, Radio Terezija i Bjelovarski list, koji su posljednjih nekoliko godina bili svojevrsna službena glasila bivšeg župana Damira Bajsa koji je sve to vrijeme izdašno, mimo bilo kakvih kriterija, financijski „pumpao“ te medije. Nakon njegova pada s „trona“ i izostanka financijskih injekcija, Crlenjakovo medijsko carstvo našlo se na klimavim nogama i prodaja je postala izvjesna.

Osim materijale štete za državu i zaposlenike kroz sve ove godine, Crlenjakovo poslovanje u medijima izazvalo je još jednu vrstu štete, onu koja na prvi pogled nije vidljiva, ali je teško oprostiva. Prije nekoliko godina on je, bez puno razmišljanja, ugasio tjednik Bjelovarac koji je u tom trenutku u Bjelovaru izlazio gotovo 70 godina. Time je prekinuta tradicija kojom se u Hrvatskoj malo tko može pohvaliti. Nakon tog, i danas teško shvatljivog čina, titulu najstarijeg tjednika u BBŽ preuzeo je Bjelovarski list. Ovih dana u novinarskim krugovima može se čuti kako je dobro što je bar Bjelovarski izbjegao sudbinu prijašnjih tiskovina koje je Crlenjak likvidirao jer Bjelovarsko-bilogorska županija zaslužuje imati svoje novine. Nadajmo se da će novi nakladnik prema njima imati više respekta od dosadašnjeg.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!