Grad nudi pomoć, što kažu poduzetnici?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kako progurati kroz jesen i zimu pitaju se i poduzetnici koji su već neko vrijeme suočeni s drastičnim porastom cijena energenata. Grad Bjelovar im je pripremio set od sedam mjera kao što su sufinanciranje ugradnje solara i dizalica topline, nenaplaćivanje naknade za postavljanje ugostiteljskih terasa, sufinanciranje nabavke ugostiteljske opreme koja koristi druge energente poput roštilja na ugljen ili drva. Kritike da Grad misli isključivo na ugostitelje gradonačelnik Dario Hrebak odbacuje. Mjere su, ističe, usmjerene na širok krug poduzetnika.

-U prvom planu su frizeri, pekari, mali obrtnici, svi oni kojima najveći dio troška proizvodnje čine energenti, dakle plin i struja – ističe Hrebak.

Među njima je i Sanja Perković koja ima kozmetički i salon za medicinsku njegu stopala, a kojoj je struja tri puta skuplja, dok je plin 400 posto skuplji. Svjesna je, kaže, da novca za sve nema, ali pomoć je potrebna.

-Ne očekujem da će netko svaki mjesec plaćati troškove, ali bi bilo jako lijepo da nekakva pomoć dođe jer koliko čujem od kolega iz svoje struke, ali i drugih djelatnosti najavljuju se zatvaranja i lokali će biti prazni – upozorava Perković.

Grad je za ublažavanje energetskog udara predvidio pet do sedam milijuna kuna od kojih bi dio trebao doći i do poljoprivrednika.

-Bit će uključeni i poljoprivrednici, ali ne svi jer se njihov najveći dio proizvodnje odvija u onim dijelovima godine kada nema energetskih napada – tvrdi bjelovarski gradonačelnik.

Energetski napad je kroz ljeto pretrpio uzgajivač povrća Davor Krce.

-Struja je nama porasla za jedno 400 posto u odnosu na prošlu godinu naspram prošlogodišnjih računa s obzirom na to se potrošnja povećala zbog suše jer je potrebama za pumpama za vodu puno veća – kaže Krce.

Stoga će, kaže Krce, morati ili štedjeti ili uvesti neke alternativne načine dobivanja energije kao što su solari.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!