Župan Marušić posjetio Obrtničku školu te se dotaknuo aktualne teme o problemu s energentima…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas je počela nova školska godina, a povodom toga župan Marko Marušić i zamjenica Marija Jungić posjetili su Obrtničku školu Bjelovar koja je ove godine zabilježila odlične rezultate upisa. 

-Drago mi je da sam uspješan početak školske godine mogu poželjeti baš učenicima Obrtničke škole. Svjedoci smo da je veliki interes bio za upis u Obrtničku školu, dakle 102 učenika su upisana u prve razrede. Drago mi je da se mijenja ona percepcija da su ta zanimanja manje vrijedna i manje plaćena, sada smo svjedoci da to više nije tako i vidimo da postoji veliki interes za majstorima i drago mi je da su djeca to prepoznala – kazao je župan Marko Marušić i dodaje. 

Bez online nastave

-Postoje neke škole gdje su ostala prazna mjesta, ali to je trend koji se događaja zbog smanjenja broja stanovništva, dakle to je više demografski problem naše Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i cijele Hrvatske – kazao je župan Marušić koji se dotaknuo i energetske krize. 

-Prvo mi je drago da učenici više ne moraju nositi maske i da nema epidemioloških mjera. Za sada nema govora o online nastavi, ali nastavit ćemo pratiti epidemiološku situaciju. Bez pomoći Vlade RH mi sigurno ne možemo platiti te energente i to ne samo u školama nego i bolnicama. Imali smo tu sreću i bili smo dovoljni mudri da smo prošlo ljeto potpisali dobar ugovor s Gradskom plinarom Zagreb po fiksnoj cijeni plina tako da naše škole nisu osjetile još taj udar, a kasnije bez pomoći Vlade jednostavno to neće biti moguće izdržati – zaključio je župan Marušić. 

Najviše zanimanja za CNC operatera

Ravnatelj Obrtničke škole Branko Cvetković iznimno je zadovoljan s brojem upisanih učenika. 

-Upisi su odlično prošli. Bilo je puno upisanih učenika s prvim prioritetom, a nakon toga jasno upisi su jako dobro prošli jer smo popunili gotovo sva zanimanja koja smo planirali u ljetnom upisnom roku. Upisali smo 102 učenika u ovoj školskoj godini, a ukupno u školi imamo trenutno 293 učenika, dakle broj učenika raste posljednjih godina – kazao je ravnatelj Cvetković i nastavlja. 

-Najviše zanimanja je bilo za CNC operatera, pa automehaničara i tako dalje. Imamo dvije djevojke, jedna je u prvom razredu za CNC operatera, a druga ide u drugi razred za automehaničara. Inače, zadnje dvije godine smo imali problema s kadrovima, posebno područje strojarstva i elektrotehnike, ali ja se uvijek nadam da će se netko javiti. Sada nam trenutno nedostaje jedan diplomirani inženjer strojarstva koji bi držao teorijski dio nastave. Mnogi radije rade u privatnom sektoru, ali imali smo i slučaj da je jedan inženjer došao iz privatnog sektora kod nas u školu – kazao je ravnatelj Cvetković.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!