[FOTO] Otvorena ‘Staza prijatelja prirode’ koja će privući na izlete brojne škole, ali i obitelji…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas je u Velikom Grđevcu službeno otvorena ‘Staza prijatelja prirode’. Staza se veže uz Kulturni centar Mato Lovrak s kojim predstavlja idealan nastavak edukacije i interpretacije područja kroz poveznicu suživota čovjeka i prirode. 

Na otvorenju ove prekrasne prirodne staze prisustvovala je i Marija Jungić, zamjenica župana, Zvjezdana Galkowski, ravnateljica KC-a Mato Lovrak i Spomenka Mlinarić iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije te brojni drugi gosti. 

-Želimo kroz promociju turizma i kulturne baštine provući i jedan važan segment, a to je zaštita prirode. Nije problem napraviti stazu, ima ih puno u našoj županiji, no ovaj dio nam je bio važan jer već ima priču, znači tu je centar Mato Lovrak koji ima ekskurzije, već je poznat u školama i ovo je sada poveznica da djeca uz igru i učenje još vide i prekrasnu prirodu. I staza nije složena da samo stojite kraj edukativnih tabli i samo čitate, već da u šetnji uživate u ovom miru, pjevu ptica. Ja sam četiri godine na ovoj stazi, prošla sam sva godišnja doba i u svakom dobu je prekrasno. Na stazi se nalazi lijepa drvena nadstrešnica, vidikovac, dio staze propagira važnost poplavnih šuma, a inače, staza je dugačka 600 metara – kazala je Spomenka Mlinarić. 

Zamjenica župana Marija Jungić nije krila oduševljenje stazom, ali se dotaknula i drugih projekata. 

-Na kraju smo izrade idejnog projekta za Kukavicu gdje se planiraju napraviti sportski tereni, hostel, restoran, mobilne kućice kako bi se modernizirali i približili budućim generacijama. Naime, smatramo da je to veoma atraktivno za učenike da upoznaju prirodu, da obitelji s djecom dolaze na izlete. A što se tiče ovog projekta, mislim da su KC Mato Lovrak i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode odradile su ovaj projekt zajedno i to odlično, smatramo da on odlično povezuje ove dvije ustanove jer kulturna baština Mate Lovraka i zaštita prirode je veoma bliska i ona ovoj priči se može izgraditi jedan dobar turistički potencijal – kazala je zamjenica župana Marija Jungić. 

-Ova staza je odlična nadopuna našoj priči KC Mato Lovrak, ovo je dio ponude koju smo proširili i već zovu agencije, učiteljice iz škola i rezerviraju termine. Dakle, imamo zaista veliki interes za izlete, čak i veći nego što sam očekivala da će biti kada sam došla – kazala je ravnateljica KC-a Mato Lovrak Zvjezdana Galkowski. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!