Vlak na baterije? Jedan takav mogao bi voziti kroz Bjelovar

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Objavljen je natječaj HŽ Putničkog prijevoza za nabavku dva prototipa baterijskih vlakova te šest priključaka za punjenje pogonskih baterija na željezničkoj mreži. Takvi vlakovi koristili bi se na mješovitim prugama za destinacije Zagreb – Varaždin, Bjelovar, Virovitica i Osijek.

Kako pojašnjavaju u HŽ PP-u, ova tvrtka trenutno organizira promet sa 60 dizel-motornih vlakova koji su stariji od 40 godina i čiji je vijek trajanja na izmaku.

Kada se uzme u obzir zastarjelost voznog parka s velikim financijskim ulaganjima u dodatni sustav elektrifikacije, nameće se logično razmišljanje i rješenje postojeće situacije uvođenjem baterijskih vlakova, u ovom slučaju nabavom dvaju prototipova vlaka te isporukom i puštanjem u pogon šest stabilnih energetskih priključaka za punjenje pogonskih baterija na lokacijama u Varaždinu, Bjelovaru, Virovitici, Osijeku, Splitu i Puli.

Baterijski elektromotorni vlak (BEMV) ima bateriju koja se puni na priključcima, ali i na elektrificiranom dijelu pruge.

S druge strane Baterijski motorni vlak (BMV) se puni samo na stabilnim energetskim priključcima i koristili bi ga vlakovi na uglavnom neelektrificiranim prugama na rutama od Zagreba za Split te Pulu. Rok za dostavu ovih baterijskih vlakova HŽ PP-u je 20 mjeseci od potpisivanja ugovora, piše Poslovni.hr.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!