Ove godine 52 pomoćnika u nastavi olakšat će svakodnevicu bjelovarskim školarcima, ali i roditeljima i učiteljima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Europski projekt “Sinergijom do uspješnije zajednice” u Bjelovaru se provodi već nekoliko godina zaredom, a Grad je i ove školske godine kroz projekt osigurao pomoćnike u nastavi u svim bjelovarskim osnovnim školama sukladno njihovim potrebama. Gradonačelnik Dario Hrebak otkrio je kako je riječ o projektu vrijednom gotovo dva milijuna kuna, od čega je 1,6 milijuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, a 332 tisuće kuna sufinancira Grad.

– Za ovu školsku godinu osigurano je 44 pomoćnika u nastavi. Grad Bjelovar dodatno osigurava novac za njih još osam, a riječ je o dodatnih 360 tisuća kuna – naveo je te dodao kako su za 64 učenika koji su obuhvaćeni projektom zaposlena 52 pomoćnika u nastavi. Nada se kako će se navedeni projekt nastaviti provoditi i ubuduće.

– Smatram da ovakav projekt trebamo provoditi i dalje, vjerujem da će i u sljedećem financijskom razdoblju europskih fondova biti na raspolaganju ista količina novca kako bismo mogli svoj djeci koja imaju potrebu za pomoćnikom u nastavi omogućiti pomoć. To je jako dobra mjera iz Europskog socijalnog fonda koju će Grad Bjelovar sigurno i idućih godina obilato koristiti – istaknuo je Hrebak.

 

Ravnateljica I. Osnovne škole Martina Supančić rekla je kako će u toj školi ove godine raditi 12 pomoćnika u nastavi, što je povećanje za tri pomoćnika u odnosu na prošlu godinu.

– Pomoćnici u nastavi su vrlo važna karika u lancu odgojno-obrazovnog procesa. Oni olakšavaju život posebno učenicima, njihovim roditeljima i na kraju učiteljima. Ja se zahvaljujem Gradu što nam je omogućio sudjelovanje u ovom projektu jer svi učenici u našoj školi koji imaju potrebu za pomoćnikom su te pomoćnike i dobili – naglasila je te dodala kako se nada da će se projekt nastaviti i u narednim godinama jer si više ne mogu zamisliti život u školi bez pomoćnika u nastavi.

Sanja Cone pomoćnica je u nastavi u II. osnovnoj školi.

 

– Ovo mi je treća godina kao pomoćnica u nastavi i jako sam zadovoljna s poslom. To je posao koji usrećuje i mene i kolektiv, a nadam se i dijete s kojim radim. Nije lak posao, dugotrajno mislim da je najvažnije da se upoznamo s učenikom, a najteži je proces upoznavanja i stvaranje odnosa povjerenja, no jednom kad se taj odnos stvori, onda je to stvarno nešto predivno i vide se poboljšanja i u kolektivu – navela je. Upravo je zbog toga važno da dijete ima jednog pomoćnika tijekom cijelog školovanja, poručila je ravnateljica Supančić.

– Voljela bih da se u narednim godinama status pomoćnika u nastavi riješi. Ministar je najavio promjene u novom zakonu pa se nadam da će to tako doista i biti jer svi smo svjesni važnosti pomoćnika u nastavi, težine njihovog posla i smatram da bi oni trebali imati bolje uvjete nego što ih imaju sada. Konkretno, pomoćnici na kraju svake nastavne godine dobivaju sporazumni otkaz ugovora o radu, preko ljeta nemaju plaću i svake godine mora ići ponovno natječaj tako da imaju nesigurnost tijekom ljeta, a to nikome nije ugodno. Jako je važno kada se dijete s teškoćom navikne na svog asistenta da ga ima tijekom cijelog školovanja, a radi nekih pravnih situacija se može dogoditi da pomoćnik ostane bez posla ako se, na primjer, zaboravi potpisati na prijavu ili tako nešto – istaknula je ravnateljica.

Gradonačelnik Hrebak otkrio je i kako je jučer bio na koalicijskom sastanku na kojem je ministar jasno rekao da će se pomoći školama s troškovima energenata. Naglasio je kako i dalje smatra da se energentima treba racionalno raspolagati, a Vlada će učiniti sve da pomogne jedinicama lokalne samouprave i školama kako bi lakše prebrodili krizu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!