Veterani A satnije organiziraju 1. Memorijalni maraton ‘Heroji ne umiru’ u čast 18 ubijenih u selu Kusonje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dana 8. rujna održat će se “1. Memorijalni maraton A satnija Bjelovar – Heroji ne umiru” u organizaciji Kluba Veterana A satnije Bjelovar. U organizaciju će biti uključena i Udruga Maratonaca “Heroji ne umiru” Sisačko-moslavačke županije te Atletski klub Borik Bjelovar.

– Obilježavamo tužnu 31. godišnjicu pogibije naših bjelovarskih vitezova, pripadnika bjelovarske A satnije u selu Kusonje pored Pakraca. Naime, toga smo dana izgubili 18 naših pripadnika među kojima su dva pripadnika MUP-a, a koji su mučki ubijeni tijekom teške i neravnopravne borbe u kući broj 55 – rekao je dopredsjednik KVAS-a Damir Horvat.

Kao i svake godine, komemoracija će se održati u Rakovom Potoku te kod kapelice Male Gospe u Kusonjama na kojoj će nazočiti i članovi Udruge Maratonaca “Heroji ne umiru” SMŽ, na čelju s predsjednikom Igorom Vukovićem i predsjednikom Atletskog kluba Borik Bjelovar Josipom Prvonožcem.

– Sam maraton će krenuti s mjesta odakle su naši poginuli bjelovarski vitezovi krenuli put Pakraca, a to je mjesto današnjeg Arhiva grada Bjelovara, tada UMIB Bjelovar. U maratonu će sudjelovati članovi navedenih udruga, točnije njih desetero. Ruta kretanja maratona je Bjelovar – Veliki Grđevac – Daruvar – Badljevina – Pakrac – Kusonje (Kapelica Male Gospe). Uz put ćemo paliti lampaše kod mjesta pogibija Hrvatskih branitelja. Dužina maratona je 77 kilometara, a cijelo vrijeme maratona imat ćemo pratnju policije te našeg kombi vozila – poručuje Horvat.

Treba naglasiti da će udruge čiji maratonci u Memorijalnom maratonu sudjeluju također biti u protokolu tijekom polaganja vijenaca i komemoracije u Kusonjama.

05:30 – okupljanje kod zgrade Arhiva Bjelovar (fotografiranje, razgovor s organizatorima i sudionicima maratona)

06:00 – polazak Maratona “A satnija Bjelovar – Heroji ne umiru”

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!